Uw woonwensen
Als u een eigen woning gaat bouwen dan is het slim om al uw woonwensen duidelijk op papier te gaan zetten. Eigenlijk is dit niet meer dan een lijstje met zaken die u graag wel of absoluut niet in uw nieuwe woning wil hebben. Als u een lijstje gemaakt heeft dan is het belangrijk om er een prioriteitenlijstje van te maken. U geeft bij het lijstje aan welke zaken belangrijk zijn en welke zaken minder belangrijk zijn. Alle wensen geeft u zo nauwkeurig mogelijk aan zodat een aannemer of architect hiermee aan de slag kan.
Eisen aan uw woonomgeving
Prettig en comfortabel wonen begint natuurlijk met de woonomgeving waar u de woning gaat bouwen. De omgeving is vaak net zo belangrijk als de bouw van de woning zelf. Het is wel zo dat u bij het bepalen van de eisen rekening moet houden met de mogelijkheid om überhaupt een kavel te vinden. In een bestaande woonwijk is het vaak lastig om nog een bouwkavel te vinden. Dit soort wijken worden vaak al snel afgeschreven. In een nieuwbouwwijk is de kans groter dat u een bouwkavel tegenkomt die beschikbaar is. Het enige nadeel van een nieuwbouwkavel is dat de omgeving nog ontwikkeld wordt. Je hebt dus geen idee in wat voor een buurt je woning gebouwd gaat worden. De ontwikkelingsplannen van de gemeente geven je vaak al wel een indicatie. Helaas kunt u hier nog geen rechten aan ontlenen omdat dit soort zaken meestal nog aangepast worden.
Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de ontwikkeling van het nieuwbouwgebied meestal langer duurt dan gepland. Het kan dus voorkomen dat u nog lang in een bouwput woont. U moet bijvoorbeeld lang wachten op voorzieningen als supermarkten etc. Als u bijvoorbeeld de wens heeft om dichtbij een school te wonen dan moet u soms een alternatief zoeken.
Uitzoeken van een bouwkavel
Soms heeft u al besloten om een woning te bouwen, maar heeft u nog geen bouwkavel. Als u de woonwensen op papier gaat zetten dan moet u ook de wensen voor een bouwkavel meenemen. Mogelijke eisen die u mag gaan opschrijven zijn bijvoorbeeld het formaat van het kavel, de ligging en de woonomgeving waarin het bouwkavel zich bevind.
Uiterlijk van uw woning
Het opschrijven van de wensen voor het uiterlijk van een woning wordt al snel een lange lijst. Dit is logisch want in uw hoofd heeft u vaak al een compleet lijstje met de uitstraling van de woning. De uitstraling van uw woning is natuurlijk ook super belangrijk. Het is het visitekaartje van uw woning in een woonwijk of omgeving. Het moet dus wel goed zitten met de uitstraling. Het is van belang om een aantal zaken in uw lijstje op te nemen. Bijvoorbeeld het type architectuur van de woning, gebruikte bouwmaterialen, aantal verdiepingen, type dak, wel/geen aanbouw, ramen en wel/geen garage. Dit lijstje kan u helemaal in detail uitwerken om een beeld te krijgen van uw woning. Bij gebruikte bouwmaterialen kan u bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde kleur bakstenen. Eventueel kan u dit combineren met stucwerk. Naast de stenen kan u ook kiezen voor houten of kunststof kozijnen. Dit soort aanpassingen zijn absoluut van belang voor de uitstraling van een woning.
Als u besluit om bijvoorbeeld een garage te nemen dan moet u verder nadenken dan alleen een garage op het wensenlijstje. Wilt u de garage aan de woning bouwen of wilt u heel luxe een garage onder de grond? U kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. De keuzes die u maakt zijn wel bepalend voor zowel uw budget als de uitstraling van uw woning. Het is van belang om hier vooraf over na te denken voordat u een woning bouwt. Een andere bepalende aanpassing is absoluut het raamwerk. We denken vaak dat het dak en de bakstenen bepalend zijn. Natuurlijk speelt dit mee, maar de hoeveelheid ramen speelt ook mee. Het formaat, de vorm, het soort ramen alles speelt mee en u moet overal al over nagedacht hebben. Als u bijvoorbeeld kunststof ramen neemt in plaats van hout dan maakt dit ook een wereld van verschil. Het is ook nog eens energiebesparend en dus allemaal afwegingen om mee te nemen bij het bepalen van de uitstraling van uw woning.
Indeling van uw woning
Voor de meeste mensen is de indeling van een woning het allerbelangrijkste. De indeling bepaalt o.a. hoeveel slaapkamers je hebt en hoe groot deze kamers worden. Om een idee te krijgen kan u soms het beste uitgaan van uw huidige situatie. Wat ontbreekt er aan uw huidige woning? Komt u net wat ruimte tekort of wil u graag een extra slaapkamer? Dit zijn vaak voor de hand liggende zaken die u op papier kan zetten. Naast de benodigde ruimte kan u ook nadenken over de entree van de woning. Wil u een uitgebreide hal of liever iets anders? Als u bepaalde meubels wil meeverhuizen dan is het handig om te kijken of dit past in de nieuwe indeling van uw woning. Dit is het moment om nog aanpassingen te maken. Als de woning eenmaal gebouwd is dan wordt het heel lastig om nog aanpassingen te doen.
U kan eenvoudig zelf een lijstje maken met de indeling. U kan hierbij bijvoorbeeld het aantal slaapkamers aangeven en hoeveel m2 deze ongeveer moeten worden. Dit kan u ook doen met de woonkamer, keuken en tuin. Geef ook aan hoeveel badkamers, toiletten en bergruimtes je wil creëren in je nieuwe woning. Naast het formaat geeft u ook al vooraf aan waar de kamers zich gaan bevinden. U wilt bijvoorbeeld graag een werkkamer, maar wel op de begane grond. Misschien met uitzicht op de tuin en openslaande deuren. Zo kunt u de deuren in de zomermaanden open zetten en genieten van het uitzicht en frisse lucht. Bij het bepalen van de indeling kan u dit soort zaken zelf aangeven.
Techniek in de woning
Een nieuwe woning bestaat niet alleen uit de indeling en de uitstraling. Een woning bestaat ook uit techniek en dit is iets waar u absoluut over moet gaan nadenken. Het is absoluut verstandig om zinvolle wensen op te schrijven. Sommige technische wensen zijn namelijk heel lastig om achteraf nog te realiseren als uw woning eenmaal gebouwd is. De kosten zijn achteraf vaak een stuk hoger dan dat u het meteen met de bouw uitvoert. Bij techniek kan u denken aan wensen als telefoonaansluitingen in elke kamer, computeraansluitingen of een centraal stofzuigersysteem. Maar ook de hoeveelheid stopcontacten in huis en waar deze zich bevinden. Dit kan achteraf een heel gedoe zijn om aan te sluiten. Zorg er dus voor dat u dit vooraf regelt in uw wensen lijstje.
De toekomst
Bij het ontwerpen van een woning is het vaak al slim om na te denken over de toekomst. Als u een droomhuis bouwt dan bent u meestal niet van plan om over een paar jaar alweer te gaan verhuizen. Stel u bent nu nog met z’n tweeën, maar u heeft plannen om een gezin te stichten. Dan is het handig dat u alvast voldoende kamers heeft voor een eventuele gezinsuitbreiding. Als u al kinderen heeft maar ze op een leeftijd zijn dat ze over een paar jaar het huis verlaten dan kan u hier rekening mee houden. U kan bijvoorbeeld kleinere kamers voor hun bouwen zodat u zelf meer ruimte heeft voor een grote master bedroom. Als de kinderen het huis verlaten dan heeft u de andere kamers tenslotte over. Misschien wilt u in de toekomst een tweede badkamer realiseren, maar is dit nu nog niet aan de orde. U kan dan bij de bouw van uw woning alvast leidingen laten leggen voor de badkamer. Dit bespaart u weer veel geld als u in de toekomst toch die tweede badkamer plaatst.
Een mooie oplossing om zonder de indeling te veranderen een extra badkamer te plaatsen in de toekomst zijn geprefabriceerde wanden. In deze wanden is een ruimte gefabriceerd waarin leidingen weggewerkt zijn. U ziet aan de buitenkant niets, maar van binnen zijn alle aansluitingen al aanwezig om uw badkamer op te bouwen. U krijgt zo niet het beeld dat er al allemaal leidingen zichtbaar op de muren lopen waar u in de toekomst ooit een tweede badkamer wil plaatsen. De wanden zijn eenvoudig in uw woning te plaatsen en u hoeft zo geen leidingen meer te verleggen.
Milieuvriendelijke woning bouwen
Eén van de eisen die we steeds vaker terug zien komen bij woningbouwers is een milieuvriendelijke woning. We willen steeds vaker milieu bewust bezig zijn met de bouw van een woning. Om energie te besparen kan u het beste bij de bouw al gebruik maken van energiebesparende bouwmaterialen. U bespaart zo veel geld om dit achteraf te doen. Sommige milieuvriendelijke methodes kunnen achteraf zelfs niet meer toegevoegd worden. De bouw van een nieuwe woning is de beste tijd om te beginnen met milieuvriendelijk bouwen. Sommige maatregelen zullen ervoor zorgen dat de bouw van uw woning duurder wordt. Dit hoeft geen dillema te worden want meestal verdient u dit in het energieverbruik van de woning weer terug. Alleen het is wel iets om mee rekening te houden met uw huidige budget.
Nog een voordeel is dat er vaak minder onderhoud nodig is bij een milieuvriendelijke woning. Uiteindelijk verdient u alle investeringen in de toekomst weer terug door milieuvriendelijk te bouwen. Mogelijkheden waar u aan kan denken zijn: HR++ glas, kunststof kozijnen, het gebruik van duurzaam hout, energiezuinige cv-ketel, zonnecollectoren, waterbesparende kranen en speciale verwarmingssystemen. Uiteraard kan een aannemer u ook adviseren over milieuvriendelijk bouwen.
Naast milieuvriendelijk bouwen werken steeds meer prefab aannemers op basis van ecologisch bouwen. Hierbij wordt er niet alleen energiebesparend gebouwd, maar ook nagedacht over de belasting op het milieu voor de bouw van uw woning. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een houtskeletbouw in plaats van beton. Dit is beter voor het milieu en er wordt gebruik gemaakt van ecologisch verantwoord hout. Nog een handige tip is dat u bijvoorbeeld bouwmaterialen kan recyclen. Voor de bouw van uw woning meten ze exact af wat ze nodig hebben. Soms worden hier eventuele restmaterialen voor gebruikt van een vorig bouwproject. Zo worden er geen bouwmaterialen verspilt en bespaart u op de bouw van uw droomhuis.
Veiligheid
Bij het ontwerp van uw droomhuis is er nog een belangrijk puntje van aandacht en dat is de veiligheid. Hoe veilig is uw woning eigenlijk? Kan iemand die niet gewenst is eenvoudig uw pand betreden? Dit soort zaken wilt u gewoon meteen goed geregeld hebben vanaf de eerste sleuteloverdracht. U kan zo in de toekomst een hoop narigheid voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan goed hang- en sluitwerk. Of het aanleggen van een alarminstallatie bij de bouw van de woning. In samenwerking met de politie en de overheid is er ook het keurmerk veilig wonen. Uw woning kan voorzien worden van dit keurmerk. Dit kan u meteen regelen vanaf de oplevering. De kans op een inbraak wordt dankzij dit keurmerk aanzienlijk verkleind. U ziet dit ook meteen terug bij de premie van uw inboedelverzekering. U ontvangt namelijk een flinke korting als uw woning voorzien is van dit keurmerk.
Als u in aanmerking wilt komen voor het keurmerk veilig wonen dan dient uw woning aan een aantal eisen te voldoen. Soms dient niet alleen uw eigen woning te voldoen aan bepaalde eisen. De woonwijk zelf wordt ook meegenomen in de keuring. U kan dan pas officieel een certificaat in ontvangst nemen als de woonwijk voldoet aan de eisen. Voldoet de woonwijk nog niet omdat het een nieuwbouwwijk is? Probeer het over 2 jaar weer de kans is groot dat u nu wel het certificaat in handen mag nemen. Ondanks dat u nog geen certificaat kan krijgen omdat u in een nieuwbouwwijk woont raden wij aan om uw woning alvast wel aan te passen volgens de eisen. U hoeft dan alleen nog maar over 2 jaar het officiële certificaat aan te vragen. Nog een voordeel is dat u tot die tijd het inbrekers een stuk lastiger maakt om binnen te komen. Dit is tenslotte ook al een groot pluspunt!