Wat worden uw maandelijkse woonlasten?

Voordat u begint aan het avontuur om uw droomhuis te bouwen kan het slim zijn om uit te zoeken wat uw maandelijkse woonlasten worden. Het is belangrijk om voor uzelf op een rij te hebben wat u maandelijks uitgeeft en welk budget u eigenlijk nodig heeft. Maak een compleet overzicht van uw maandelijkse kosten en laat ruimte over voor leuke dingen. Bijvoorbeeld een keer uit eten of gewoon een dagje uit. Natuurlijk wilt u ook op vakantie en het is slim om hiervoor wat geld in te plannen. Maak ook een overzicht van uw eenmalige uitgave. Bijvoorbeeld voor nieuwe meubels in uw woonhuis of een leuke parketvloer. Denk ook aan een eventuele tuinaanleg en meerwerk. Deze kosten kan u vaak zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt. Maar het is wel belangrijk om mee te nemen bij het berekenen van uw budget.

Vaste lasten bij een eigen koopwoning

Als u een woning laat bouwen dan heeft u te maken met een aantal vaste lasten die telkens weer terugkeren. Als u al een koopwoning heeft dan heeft u misschien al een idee van deze vaste lasten. Als u nog nooit een koopwoning gehad heeft dan is het voor uzelf van belang om een begroting te maken van de kosten. U heeft dan een idee wat u kwijt bent aan de maandelijkse woonlasten van uw woning.

Eén van de grootste kostenposten is vaak de hypotheek. De hypotheek bestaat vooral in het begin vooral uit hypotheekrente. Sinds de nieuwe regelgeving bent u ook verplicht om af te lossen. In het begin betaalt u meestal een hoop rente en lost u nog weinig af. Later betaalt u minder hypotheekrente en lost u weer meer af. Soms bestaat de hypotheek naast aflossing en rente ook nog uit premies. Dit is afhankelijk van het soort hypotheek dat u heeft afgesloten.

Overlijdensrisicoverzekering

Bijna alle hypotheekverstrekkers vragen om een overlijdensrisicoverzekering. Dit is minimaal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld uw leeftijd, gezondheid en de hoogte van het te verzekeren bedrag. Vanaf een bepaalde leeftijd is het soms niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten. Dit kan een probleem vormen als u een hypotheek wil afsluiten. Bij de meeste verzekeraars ligt de grens op 60 jaar.

Onderhoudskosten aan uw woning

Ondanks dat u een nieuwbouwhuis heeft krijgt u te maken met onderhoudskosten. Vanwege de leeftijd van de woning is deze kostenpost wel minder hoog dan bij een oude woning. Op den duur zal ook het onderhoud van uw nieuwbouwhuis toenemen. Het is belangrijk om daar misschien in het begin al geld voor te reserveren.

Opstalverzekering

Net als een overlijdensrisicoverzekering is een opstalverzekering meestal verplicht. Als er een brand uitbreekt in uw woning dan bent u hiervoor verzekerd met de opstalverzekering. Hierbij wordt er uitgegaan van de herbouwwaarde van uw woning. De bouwgrond wordt meestal niet meeverzekerd, maar wij raden u wel aan om te checken of de fundering meeverzekerd is.

Servicekosten bij een appartement

Als u zelf een woning gaat bouwen dan krijgt u meestal niet te maken met servicekosten. Dit zijn meestal kosten die u deelt met andere bewoners. Alleen bij een collectief opdrachtgeversschap komen servicekosten soms voor als er een gezamenlijk appartementencomplex gebouwd wordt. Het is belangrijk om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken.

Erfpacht

Als u de grond niet van de gemeente gekocht heeft dan krijgt u te maken met erfpacht. U pacht dan de grond als het ware van de gemeente. U mag deze kosten wel aftrekken van de belasting, maar het is slim om deze kosten wel mee te nemen in uw budgettering.

Overige kosten

Naast al deze kosten zijn er nog overige kosten die maandelijks terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan gas, water en energie. U kan vooraf al een uitstekende berekening maken wat u hieraan ongeveer kwijt bent. Daarnaast zijn er nog de gemeenschappelijke belastingen die u als woningeigenaar moet betalen. Vergeet ook niet de kosten van bijvoorbeeld uw eigen auto en boodschappengeld mee te nemen. U heeft dan echt een compleet overzicht van uw vaste lasten.