Waaruit bestaan de grondprijzen?

Helaas is grond altijd beperkt geweest in ons land en dit betekent dat grondprijzen al jaren explosief in waarde stijgen. Dit heeft alles te maken met het aanbod in grond en de vraag ernaar. De prijs kan heel erg afhankelijk zijn van de locatie waar u grond zoekt. In de randstad betaalt u flink meer dan bijvoorbeeld in het uiterste noorden of zuiden van ons land. In Midden-Nederland en de randstad betaalt u het meeste voor een stuk grond. De gemiddelde grondprijs ligt in Nederland rond de € 375 per m2. Let op dit zijn wel richtprijzen. Het kan voorkomen dat u in uw gemeente nog veel meer betaalt of juist veel minder.

Als u een stuk bouwgrond gaat kopen dan is de prijs nog niet vast. Meestal ziet u bij de vraagprijs staan bijvoorbeeld tussen de € 300 en € 400 per m2. U denkt dan dat dit wordt gezegd vanwege de ligging of het aanbod. In de praktijk is deze vraagprijs een indexering. Op jaarbasis wordt vaak de prijs van een stuk grond bepaalt. De prijs kan dus nog veranderen tot op het moment van de overdracht bij de Notaris. Dit is iets om mee rekening te houden als u een stuk bouwgrond koopt.

Afgeleide kosten bij een bouwkavel

U weet nu de grondprijs, maar helaas zitten hier soms niet alle kosten in verwerkt. Het kan dus voorkomen dat er bepaalde kosten nog extra betaalt moeten worden. Meestal komen deze kosten pas tevoorschijn als u gaat bouwen. Een aannemer kan vaak een indicatie geven wat de afgeleide kosten gaan worden. Stel uw bouwkavel is nog lastig bereikbaar voor de aannemer en vrachtwagens met bijvoorbeeld prefab onderdelen. Uw bouwkavel moet dan toegankelijk gemaakt worden voor bouwverkeer. Het resultaat is dat de bouwkosten stijgen om dit mogelijk te maken. Als u midden in de stad gaat bouwen dan moet u vaak aan de gemeente precariorecht betalen. Daarnaast bent u verplicht om als particulier 21% BTW te betalen over de aankoopprijs. Dit zijn ook nog afgeleide kosten die niet zijn berekend in de grondprijs.

Een overschot aan grond

Bij het bouwen van uw droomhuis wordt er meestal een stuk grond afgegraven. Een deel van het grond wordt hergebruikt in bijvoorbeeld uw tuin. Maar een groot deel is eigenlijk een overschot aan bouwgrond. Meestal ontstaat het overschot bij de bouw van een fundering. Vooral als u een groot bouwoppervlakte bouwt of een kelder heeft u vaak een overschot aan grond. Het is belangrijk om met de aannemer af te spreken wat er met de grond gebeurd. Gaat u de tuin hiermee ophogen of moet de grond afgevoerd worden? Bij sommige gemeentes is het niet toegestaan dat u grond afvoert. U bent dan verplicht om het overschot te bewaren in bijvoorbeeld een grondbak. U kan de grond dan later gebruiken voor uw tuin of andere zaken. Als u een grondbak nodig heeft dan moet u rekening houden met extra kosten. Deze kosten zijn meestal niet opgenomen in de offerte van de aannemer. Zoek vooraf even uit wat er met de grond gaat gebeuren. Overleg dit met de aannemer, maar ook met de gemeente. Als de grond afgevoerd mag worden dan is het slim om deze kosten te laten opnemen in de aanneemovereenkomst. U weet dan exact wat de kosten zijn voor het afvoeren van de grond.