Tips voor de vormgeving van uw droomhuis

In deze fase van het bouwen van uw droomhuis gaat u beginnen met het vormgeven van uw woning. U heeft tijdens de oriëntatie fase al een idee gekregen van uw wensen. Alleen nu is het tijd om deze wensen ook echt op papier te gaan zetten. U gaat een keuze maken voor het type woning en het gewenste systeem om uw woning mee vorm te geven. Natuurlijk hebben wij voor u een aantal tips als u aankomt bij de vormgeving van uw droomhuis.

Zet het op papier

Een handige tip is het op papier zetten van uw uitgangspunten voor de architect en/of aannemer. Zet op papier hoe groot bijvoorbeeld het kavel moet zijn. Wat uw maximale budget is en hoeveel kamers uw woning moet bevatten. Punten die voor u echt belangrijk zijn bij de bouw van een droomhuis kan u op papier zetten.

Specifieke woonwensen

Zet naast uitgangspunten ook specifieke woonwensen op papier. Wat betekent voor u comfortabel en ontspannen wonen? Het kavel en het uiterlijk van uw woning kan hierbij van belang zijn. Daarnaast kan u alvast een gewenste indeling op papier zetten. Denk ook na over de toekomst of u dan nog steeds in uw droomhuis kan wonen. Hou bijvoorbeeld al met de kamers rekening voor een eventuele gezinsuitbreiding. Zet ook op papier of u de woning casco of sleutelklaar opgeleverd wilt hebben. Dit kan namelijk uitmaken voor het budget dat u wil uitgeven aan uw droomhuis.

Type woning

Denk goed na over het type woning dat u gaat bouwen. Wilt u graag een villa of toch liever een bungalow? Woningen worden ingedeeld in verschillende types en het is aan u om een keuze te maken. De aannemer en/of architect heeft nu een uitgangspunt om een woning te schetsen op basis van uw wensen. Naast het type woning zet u ook de specifieke uitstraling op papier. Bijvoorbeeld een woonboerderij of een echte jaren 30 woning.

Schetsontwerp

Uw ideeën worden nu vormgegeven in de vorm van een schets. Het is aan u of u gaat voor een architect of dat u kiest voor een cataloguswoning. De kans is aanwezig dat al uw wensen al aanwezig zijn in het aanbod van de aannemer. U kan flink besparen door geen architect in te schakelen. Maar als u echt een unieke woning zoekt dan kan een architect een slimme keuze zijn. Het is belangrijk om in deze bouwfase een keuze te maken tussen een architect of catalogusbouw.

Bouwsysteem

Tot slot mag u een keuze gaan maken voor een bouwsysteem. U kan bijvoorbeeld kiezen voor een prefab woning met een houtskeletbouw om zo snel mogelijk een mooie woning binnen uw budget te bouwen. Naast de bouwstijl is het belangrijk om na te denken over de afwerking. Wilt u de woning laten afwerken met bakstenen of kiest u voor traditioneel stucwerk? Als u het stucwerk een kleurtje wil geven dan moet u hier vaak een vergunning voor aanvragen. Het is verstandig om hiermee rekening te houden bij het op papier zetten van uw eisen en wensen bij de bouw van uw droomhuis.