Verwarming en warm water in uw nieuwe huis
De laatste jaren zijn er verschillende ontwikkelingen geweest voor verwarming en warm water in een nieuwbouwhuis. Deze ontwikkelingen zorgen voor energiebesparende oplossingen in uw nieuwe woning. U kan zo efficiënter met energie in huis omgaan. Een aantal verschillende methodes waar u voor kan kiezen bij uw nieuwe woning hebben wij voor u op een rijtje gezet. U heeft zo een idee waar u uit kan kiezen.
Warmtepompsystemen in huis plaatsen
Bij nieuwbouwwoningen wordt er steeds vaker gekozen voor warmtepompsystemen. Dit systeem staat bekend als een milieuvriendelijke methode om uw woning te voorzien van warm water. U kan een dergelijk systeem voor twee verschillende toepassingen gebruiken. U kan een warmtepompsysteem gebruiken voor warm water in huis. Of u kan het systeem gebruiken om radiatoren te verwarmen. Wilt u eigenlijk zowel het warme water als de radiatoren verwarmen met dit systeem? Dit kan maar u heeft dan een combiwarmtepomp nodig. De meeste woningen gebruiken het systeem alleen voor tapwater of vloerverwarming.
Een warmtepomp is een uniek systeem dat werkt met een compressor en een warmtewisselaar. De pomp trekt eigenlijk warmte en energie uit de lucht en zet dit om in bruikbare warmte in huis. Dit kan de pomp doen door warmte uit de lucht te halen. Denk hierbij aan ventilatielucht of omgevingswarmte. Naast lucht wordt ook water gerecycled door de warmtepomp. Restwater met warmte wordt opnieuw gebruikt om bijvoorbeeld een woning te verwarmen. Het is ook mogelijk om warm grondwater hiervoor te gebruiken. Hiervoor heeft u wel een vergunning nodig vanuit de gemeente.
Een andere mogelijkheid is om een warmtepompsysteem aan te sluiten op de grond. Onze grond straalt warmte uit en het warmtepompsysteem kan dit omzetten in warmte voor in huis. Hiervoor wordt er een paal in de grond geslagen. Bij de bouw van een nieuwe woning kan u dit direct bij het heien laten regelen. U kan zo meteen regelen dat uw woning wordt aangesloten op een warmtepompsysteem via grondwarmte.
Een warmtepompsysteem aanschaffen
Voordat u een warmtepompsysteem gaat aanschaffen is het slim om er eerst goed over na te denken. Overleg eventueel met de aannemer over de mogelijkheden. Het is belangrijk om deze techniek meteen al bij het ontwerpen van een woning mee te nemen. Zoals we hierboven aangeven kan er bijvoorbeeld bij het heien van uw woning rekening gehouden worden met een warmtepompsysteem. Laat u gerust informeren over de voor- en nadelen van een warmtepompsysteem. Een zeer bekend nadeel van het systeem is geluidsoverlast dat veroorzaakt wordt door het systeem. Daarnaast is het ook slim om uit te rekenen wat eigenlijk rendabel is. De installatiekosten van een warmtepompsysteem zijn vrij hoog. U moet al snel denken aan € 6.000 tot € 10.000 om zo’n systeem in huis te laten installeren. Het is voor u een afweging of een warmtepompsysteem handig is of dat u beter voor een ander milieuvriendelijk systeem kan kiezen. Laat u goed informeren over de verschillende soorten warmtepompen en wat het u kan opleveren qua besparing.
Kleinschalige warmwinning met de douchepijpwarmtewisselaar
Een warmtepompsysteem is ideaal om grote oppervlaktes te voorzien van warmte. Als u kleinschalig een woning wil verwarmen dan kan een douchepijpwarmtewisselaar een handige oplossing zijn. Bij dit systeem wordt energie hergebruikt om water in uw douche te verwarmen. Het restwater is nog steeds warm zodra het door het doucheputje valt. Dit water wordt gerecycled en de warmte wordt hieruit gehaald om het nieuwe warme water te verwarmen. Dit klinkt heel ingewikkeld maar het systeem is niet meer dan een afvoerpijp met een dubbele wand. Dit systeem wordt geïnstalleerd op de plek waar de standaard afvoer zit. Tijdens het douchen stroomt het nog warme water via deze aangepaste afvoerpijp naar beneden. Via de dubbele wand loopt koud water omhoog dat verwarmd wordt door het warme oude water. Dit water wordt gemengd met het warme water waardoor er uiteindelijk minder warm water verwarmd hoeft te worden door bijvoorbeeld uw cv-ketel. U verbruikt door dit systeem een stuk minder gas. U kan door dit systeem uw EPC norm verlagen met 0,5 tot 0,1. U kan dus verschillende voordelen uit een douchepijpwarmtewisselaar halen.
Aan elk voordeel zit een nadeel en dus ook aan een douchepijpwarmtewisselaar. Eén van de nadelen is dat zo’n systeem meer ruimte in beslag neemt dan een gewone afvoerpijp. Deze pijp heeft minimaal 2 meter nodig en moet recht naar beneden lopen. Het is hierdoor niet mogelijk om dit systeem te installeren in een badkamer op de begaande grond. Een ander nadeel is dat het systeem niet mogelijk is met een ligbad. Een ligbad verbruikt geen water dat direct weer opnieuw opgewarmd kan worden. Als u water in het bad laat lopen dan doet u meestal meteen de stop erin. Er komt dus niet meteen water door het afvoerputje dat weer opnieuw opgewarmd kan worden. Dit maakt het systeem dus alleen geschikt voor een douche.
Een lage temperatuur verwarmingssysteem
Een milieuvriendelijke methode om een woning te verwarmen is door gebruik te maken van een lage temperatuur verwarmingssysteem. In een regulier systeem wordt de temperatuur van water in bijvoorbeeld onze cv gehouden op rond de 70 tot 90 graden. In een lage temperatuur verwarmingssysteem wordt er gekozen voor een temperatuur van maximaal 55 graden. U bespaart zo flink wat energie door te kiezen voor dit systeem. Het systeem is niet overal geschikt voor maar wel voor een vloerverwarming of wandverwarming. Dit systeem kan alleen gemonteerd worden met een speciaal buizensysteem. Dit systeem wordt meestal vanaf de bouw weggewerkt in wanden of vloeren. Door deze buizen stroomt warm water waarmee de woning wordt opgewarmd. Aan één zijde van de leidingen is isolatiemateriaal bevestigd. De andere zijde geeft warmte af aan bijvoorbeeld de vloer of een wand. Dankzij een thermostaat kan u ervoor zorgen dat de vloeren of wanden niet te warm worden. De maximale temperatuur van de thermostaat ligt tussen de 29 en 35 graden. Overigens mag u de wandverwarming een paar graden warmer instellen vergeleken met de vloerverwarming. Eventueel kan een lage temperatuur verwarmingssysteem gecombineerd worden met een zonnecollector of zonneboiler. U kan zo extra energie besparen door op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken.
De voor- en nadelen van een LTV systeem
Natuurlijk zitten er overal voor- en nadelen aan. Er zitten zelfs voor- en nadelen aan een regulier systeem. Eén van de grote voordelen is dat u minder last heeft van tocht. Er worden door radiatoren automatisch luchtstromen in huis gemaakt. U kan hierdoor last krijgen van een tochtgevoel in huis. Daarnaast zal niet alleen tocht verplaatst worden maar ook stof. Met een LTV systeem heeft u naast een lager energieverbruik hier minder last van. Een nadeel is dat u wel een grotere radiator nodig heeft om een ruimte te verwarmen. Dit is de reden dat het systeem meestal toegepast wordt in een vloer of wandverwarming. Met een vloerverwarming heeft u automatisch een extra groot oppervlakte om een woning te verwarmen.
Een klein nadeel aan een LTV systeem is dat een woning langzamer warm wordt. Het voordeel is wel dat uw woning minder snel afkoelt. U hoeft zo minder te stoken om langer te genieten van warme temperaturen. Voor de langzame opwarming is een handige oplossing de klokthermostaat. U kan hierbij instellen dat een woning eerder opgewarmd wordt dan voorheen. Als u vloerverwarming wilt naast een regulier systeem dan is het slim om hiervoor een aparte thermostaat te plaatsen. Het voordeel van een aparte thermostaat is dat de cv-ketel afslaat als de woning warm genoeg is door enkel de vloerverwarming. Wij raden u aan om eventueel een thermostaat te hangen in ruimtes waar geen vloerverwarming is. U voorkomt zo het probleem dat ruimtes zonder vloerverwarming koud zijn omdat het beneden warm is.
Het LTV systeem kan toegepast worden als bijverwarming of als hoofdverwarming. U kan eventueel overwegen om de vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. Dit is energiebesparend en milieuvriendelijk vooral als er gebruik gemaakt wordt van het LTV systeem. Als u vloerverwarming wil gebruiken als hoofdverwarming dan moeten de buizen dichterbij elkaar geplaatst worden. Bijvoorbeeld op 10 cm afstand van elkaar en maximaal 15 cm. Eventueel kan u isolatiemateriaal voor de vloerverwarming onder de dekvloer aanbrengen bij de bouw van uw woning.
Als u een nieuwbouwwoning heeft en u heeft hierin vloerverwarming geïnstalleerd dan moet u eerst de vloer de gelegenheid geven om te drogen. U mag de vloerverwarming nog niet aanzetten als de vloer niet volledig gedroogd en uitgehard is. Afhankelijk van de dikte van de dekvloer kan dit al snel 6 tot 12 weken duren. U mag de vloer absoluut niet gaan droogstoken want dan kunnen er scheuren ontstaan. Als u toch gaat stoken dan moet u langzaam gaan beginnen met stoken. Begin met 1 graden per dag en voer dit langzaam op. In verbrand met de garantie is het handig om het advies van de leverancier op te volgen. Als u te snel begint met stoken dan kan het gebeuren dat u geen garantie meer heeft op uw nieuwe vloerverwarming. Het kan slim zijn om hiermee rekening te houden met de planning voor de bouw van een droomhuis.