Ventilatie in huis aanbrengen

In Nederland en binnen gemeentes zijn er steeds strengere eisen en regels over de isolatie en energiezuinigheid van woningen. Daarbij speelt ventilatie een belangrijke rol. Goede ventilatie zorgt voor een prettige woonomgeving en leefsituatie. U kan met een goede ventilatie vochtproblemen voorkomen. De lucht in een woning is eigenlijk bijna altijd vochtiger dan buiten de woning. Zelfs als het regent is het in huis vochtiger dan buiten. Door te ventileren wordt de vochtige binnenlucht vervangen voor drogere buitenlucht. Het is belangrijk om goed te ventileren in ruimtes waar zowel dieren als mensen leven. Dit zijn plekken waar veel vocht wordt geproduceerd en in het bijzonder bijvoorbeeld de badkamer. U moet ventileren alleen niet per ongeluk vergelijken met luchten. Bij luchten zet u een raam open en wordt in één keer alle binnenlucht vervangen door buitenlucht. Bij ventileren wordt er eigenlijk 24 uur per dag frisse lucht aangevoerd. Dit gebeurd met een zwakke luchtstroom. U kan ventilatie niet vervangen door af en toe en rampje open te zetten. Als dat uw enige ventilatie is dan krijgt u al snel last van vochtproblemen in huis. Er zijn verschillende manieren om in uw nieuwe woning de ventilatie te regelen.

Mechanische installatie installeren

In bijna iedere woning wordt standaard een mechanische installatie aangebracht. Dit systeem bestaat uit verschillende kanalen met afzuigopeningen. Deze openingen komen op verschillende plekken in huis uit. Dit kan in de keuken, wc of badkamer zijn. Op zolder komen deze kanalen allemaal samen in een kastje. In dit kastje zit een elektronische gestuurde ventilator. De lucht wordt vervolgens afgevoerd via het dak naar buiten. Eigenlijk is de mechanische ventilatie een soort basis systeem voor uw woning. Het systeem is niet bedoelt om in één keer een vieze lucht af te voeren. Het is na de plaatsing van het systeem de bedoeling dat deze constant blijft draaien. Vanaf 1992 wordt dit type ventilatie standaard in vrijwel alle woningen aangebracht. Naast de mechanische ventilatie zijn er ook speciale ventilatieroosters. Tegenwoordig heb je hiervan ook een computergestuurde variant die ingesteld kan worden. Een installateur kan u alles uitleggen over de mogelijkheden met mechanische ventilatie in uw woning. Het is wel van belang dat u de ventilatie minimaal één keer per jaar schoonmaakt. De leverancier levert hiervoor een speciale gebruiksaanwijzing zodat u dit eenvoudig zelf kan doen.

Warmteterugwin installatie oftewel WTW

Er wordt steeds meer voor een nieuw soort ventilatie in nieuwbouw huizen gekozen namelijk een warmteterugwin installatie. Dit wordt ook wel een HR-ventilatie genoemd. Vervuilde lucht wordt bij dit systeem uit de woning gehaald en schone lucht wordt weer terug geblazen. De verse lucht wordt ook nog eens verwarmd waardoor er minder energieverlies is zoals bij het huidige ventilatie systeem. Dankzij dit systeem kan u ongeveer 250m3 aardgas per jaar besparen. Voorwaarde is wel dat u het systeem goed onderhoud. Dit betekend dat u elk jaar de filters moet vervangen en u periodiek de inblaasventielen schoonmaakt. Daarnaast moet het systeem altijd in werking blijven net als de mechanische installatie. Als u dit systeem in huis wilt hebben dan moet u dit al meenemen tijdens de ontwerpfase. Zorg ervoor dat het systeem aan de kwaliteitseisen volgens de ISSO 62 norm. Dit kan u laten opnemen in het bestek. Daarnaast moet elke ruimte in de woning voorzien zijn van een inblaasopening. Ondanks dat u voor dit systeem kiest is het wel slim om in elke ruimte een raam te hebben. U kan zo in de zomer de woning laten afkoelen door een raampje open te zetten. Zorg er ook voor dat bij de installatie van dit systeem er rekening gehouden wordt met geluidsoverlast. De installatie is hiervoor enorm bepalend. Als de installatie juist wordt uitgevoerd dan stoot de ventilatie slechts 30db uit. Informeer gerust bij de installateur over de mogelijkheden en voor- en nadelen van een WTW installatie.

Airconditioning in huis aanbrengen

Als uw woning beter geïsoleerd is dan kan dit ook een nadeel vormen. Uw woning blijft namelijk langer warm dus ook in de zomermaanden. Dit betekent dat u het risico loopt op oververhitting in huis. Zeker als u veel glas in huis plaatst in combinatie met een uitstekende isolatie. Het nadeel van goed geïsoleerde woningen is dat ze maar lastig hun warmte kwijtraken. Een oplossing om de temperaturen in huis te beheersen is door airconditioning te plaatsen. Hierbij wordt de warmte en vocht uit huis via de lucht afgevoerd. Hierdoor ontstaat er direct verkoeling in huis. Eventueel kan u hetzelfde systeem ook toepassen met klimaatbeheersing. Hierbij doet u technisch gezien hetzelfde alleen nu met een warmtepomp. Het voordeel van klimaatbeheersing is dat u dit systeem niet alleen in de zomermaanden kan gebruiken. Tijdens de wintermaanden zorgt het systeem ervoor dat u een ideaal vochtgehalte in huis heeft. Hierbij zorgt de klimaatbeheerser er juist voor dat er extra warmte in huis gepompt wordt en er meer vocht in huis is. Daarnaast zorgt het systeem er altijd voor dat de vochtbalans in huis aangenaam is. Het zal dus nooit te vochtig in huis zijn waardoor u last krijgt van vochtproblemen. Naast airconditioning kan u ook zorgen voor zonwering om uw woning lekker koel te houden. U zorgt er zo voor dat er een natuurlijke schaduw in huis ontstaat. Vooral als u veel glas heeft kan zonwering een aanrader zijn in combinatie met airconditioning.

Kiezen voor de juiste ventilatie methode

Een ventilatie expert kan u adviseren over de verschillende soorten ventilatie methode. De expert kan u ook van elk systeem de voor- en nadelen uitleggen. U krijgt zo een idee welk systeem u het beste kan kiezen. Afhankelijk van uw situatie kan een bepaalt systeem bij u beter aansluiten dan bij andere huizen. Wij laten u graag de mogelijkheden zien en leggen u uit wat er allemaal mogelijk is. Het is belangrijk om uiteindelijk voor de definitieve schets een beslissing te nemen. De juiste ventilatie kan dan direct ingetekend worden in de plattegrond van uw woning.