Tips bij het ontwerpen van uw woning

Bij het ontwerpen van een woning komt meer kijken dan u misschien vooraf ooit gedacht heeft. Gelukkig is er een architect of catalogusbouwer die u hierbij begeleid. Toch zijn er een aantal zaken waar u zelf goed op moet letten tijdens dit proces. U kan zo later problemen voorkomen door zaken die achteraf niet goed geregeld blijken te zijn. Een groot deel van de fouten begint vaak al bij de bouwtekening. Dit maakt het zo belangrijk om de bouwtekening zo gedetailleerd mogelijk te maken. De belangrijkste punten waar u op moet letten hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Het bouwbesluit

Als u een woning gaat bouwen dan krijgt u te maken met heel veel verschillende soorten regels. Eén van de belangrijkste regels staat omschreven in het Bouwbesluit. De Woningwet heeft hierin alle belangrijke regels in gezet waar uw woning aan moet voldoet. U moet niet alleen rekening houden met deze regels, maar ook met de gemeentelijke bouwverordening en de welstandseisen. U moet voldoen aan deze regels om een bouwvergunning te krijgen van de gemeente. Let er dus goed op dat een bouwtekening voldoet aan alle wetten en eisen die gesteld worden door uw gemeente.

Het schetsontwerp

Eerst wordt er een schets gemaakt van uw droomhuis. In deze fase kan u bijna kosteloos nog verschillende aanpassingen maken. De meeste architecten rekenen hier geen geld voor. Na de schets maakt een architect een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp kan u indienen bij de aanvraag van een bouwvergunning. U heeft zo al in een vroeg stadium een idee of uw aanvraag erdoor komt. Zo niet dan heeft u nog de tijd om uw voorlopig ontwerp aan te passen aan de eisen van de gemeente. Tot slot wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Het is belangrijk dat eventuele wijzigingen voor het definitieve ontwerp worden doorgegeven. Als u dit na het definitieve ontwerp doet dan kan dit geld kosten.

Er moeten verschillende tekeningen en bestektekeningen opnieuw uitgewerkt worden. Dit kost veel uren en die worden uiteraard aan u doorberekend. Zorg er dus voor dat u het volledig eens bent met het voorlopig ontwerp voordat u een akkoord geeft op een definitief ontwerp. Als u een cataloguswoning koopt dan begint u eigenlijk al met een voorlopig ontwerp die u na wens kan aanpassen tot een definitief ontwerp.

Aandachtspunten

Bij het ontwerpen van uw droomhuis moet u goed letten op een aantal aandachtspunten: wooncomfort, ligging, looplijnen, privacy, locatie ramen en deuren, veiligheid etc. Daarnaast moet u een keuze maken uit verschillende bouwmaterialen. Steeds meer gemeentes stellen het verplicht om te kiezen voor milieuvriendelijke bouwmaterialen.

Het definitieve bestek

Het definitieve bestek maakt deel uit van de overeenkomst die u met de aannemer sluit. Zorg ervoor dat alles tot in detail omschreven staat op het bestek inclusief de gemaakte afspraken. Op basis van het bestek maakt de aannemer ook een definitieve prijs voor de bouw van uw woning. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk stelposten probeert te vermijden en probeer een definitieve prijs bij de aannemer te krijgen voor de bouw van uw woning.