Grond zoeken en kopen tips

Voordat u kan beginnen met het bouwen van uw droomhuis moet u beginnen met het zoeken van bouwgrond. Met een aantal handige tips wordt het een stuk eenvoudiger om een bouwkavel te bemachtigen. Ondanks dat bouwkavels niet in overvloed aanwezig zijn hebben wij wel een aantal tips waarmee het zoeken van een stuk grond een stuk eenvoudiger wordt.

Ga op tijd zoeken

Het is slim om op tijd te gaan zoeken naar een bouwkavel. Een woning laten tekenen kost vaak minder tijd dan een bouwkavel kopen. Dit heeft te maken met het geringe aanbod. Let er wel goed op dat het bouwkavel al een woonbestemming heeft. Dit bespaart u een hoop gedoe bij het regelen van een bouwvergunning.

Check de voorwaarden

Check direct voordat u een handtekening zet onder een koopovereenkomst alle voorwaarden. Welke voorwaarden stelt de gemeente aan het bouwen van een woning? Past het bouwkavel bij de wensen die u heeft? Check ook meteen even het bestemmingsplan bij de koopovereenkomst.

Uw woonwensen

Let bij het uitzoeken van een bouwkavel goed op uw woonwensen. Een woning kan u aanpassen aan uw wensen, maar de omgeving vaak niet. De omgeving is vaak belangrijker dan u vooraf dacht.

Niet bij de prijs inbegrepen

Als u een prijs ziet staan bij een bouwkavel, dan moet u er rekening mee houden dat er nog meer kosten bijkomen die niet in de prijs inbegrepen zijn. Vaak moet u de grond nog bouwrijp maken of er komen nog kosten bij om het terrein toegankelijk te maken voor bouwverkeer.

Erfpacht

Soms wordt u niet definitief eigenaar van de grond en krijgt u de grond in de vorm van erfpacht. Check dit bij de gemeente en probeer dit altijd te voorkomen. Het is veel slimmer en goedkoper om de grond in eigen beheer te kopen.

Bodemonderzoek

De bodem is eigenlijk de basis van uw woning. Het is dan ook belangrijk dat de basis van uw droomhuis goed in elkaar zit. Dit kan u checken met een bodemonderzoek. Het is verstandig om voordat u de eigendomsoverdracht tekent uitzoekt of de bodem verontreinigd is. U kan dan nog voor de aankoop van de grond van de koop afzien.

Extra voorwaarden

Als u een stuk grond gekocht heeft dan gaat u de koopovereenkomst tekenen. In de koopovereenkomst staat de datum van de overdracht bij de notaris en de koopprijs. De overeenkomst is pas definitief als beide partijen getekend hebben. U heeft dan nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin u zonder reden mag opzeggen. Naast de wettelijke bedenktijd zijn er nog ontbindende voorwaarden. Naast de standaard voorwaarden kan het slim zijn om extra voorwaarden op te nemen. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als u geen bouwvergunning krijgt. Of dat de koop niet doorgaat als de grond verontreinigd blijkt te zijn. Voordat de koop rond komt is het belangrijk om eind inspectie te houden. Check nog even of alles in orde is en alle stukken definitief geregeld zijn voordat u naar de notaris gaat. Meestal zijn hier termijnen voor vastgesteld zodat u weet wanneer alles definitief geregeld moet zijn.