Tips voor het bouwbudget
Als u een inschatting gaat maken voor het benodigde bouwbudget dan kan u wel een aantal tips gebruiken. Er zijn soms kosten die u per ongeluk vergeet terwijl u deze wel moet meenemen. De belangrijkste punten die u mee moet nemen in uw bouwbudget hebben wij voor u op een rijtje gezet. U kan zo in een vroeg stadium bepalen welke middelen er nodig zijn om uw droomhuis te realiseren. Maak daarom een uitgebreide begroting waarin u het bouwbudget verdeeld over verschillende kostenposten.
Tijdens het maken van uw begroting komt u erachter wat uw woonwensen exact gaan kosten. Het kan zomaar gebeuren dat uw eerste begroting ver over het bouwbudget heen gaat. Dit is nog het moment waarin u compromissen kan sluiten. U kan nu nog eventuele kostenposten wijzigen zodat uw bouwbudget binnen de grenzen blijft. Als u eenmaal een begroting heeft dan kan u aan de slag met het bewaken van uw bouwbudget.
Een groot deel van uw bouwbudget wordt in beslag genomen door de aanschaf van bouwgrond. U kan besparen op de bouwgrond door te kiezen voor een andere locatie. De Randstad en Utrecht zijn de duurste plekken om een stuk bouwgrond te kopen. Door te kiezen voor een andere provincie kan u flink wat geld besparen. Alleen u moet dan wel rekening houden met een langere reistijd tenzij u vanuit huis kan werken. De grondkosten bestaan naast de prijs per m2 ook uit notariskosten en BTW.
Een groot deel van de aannemers berekend de prijs op basis van kubieke meters. Het is belangrijk om aan de aannemer te vragen wat er exact in deze prijs inbegrepen is. Laat de kubiekemeter prijs verder specificeren zodat u de kosten kan verdelen over de kostenposten in uw budget. U weet dan waar u eventueel wijzigingen kan aanbrengen om de kosten te drukken. Informeer ook of deze prijzen inclusief of exclusief BTW is.
De totale bouwkosten voor uw woning wordt vaak verdeeld over de volgende posten: fundering, ontwerpkosten, extra bouwwerken zoals garages, installaties, keuken, sanitair, stelposten, leges en de aansluiting bij nutsbedrijven.
De grondkosten plus de aannemerssom vormt samen eigenlijk de koopsom. Naast deze kostenposten krijgt u te maken met overige kosten. In deze kosten zitten bijvoorbeeld de onvoorziene kosten, maar ook kosten voor de oplevering. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer of het stucen van de wanden. Een deel kan u zelf uitvoeren of u kan een deel door de aannemer laten uitvoeren. Naast deze kostenposten heeft u misschien nog nieuwe meubels nodig en moet u tuin aangelegd worden. Deze kostenposten behoren allemaal tot de overige kosten.
De laatste kostenpost in uw bouwbudget zijn de kosten voor de financiering. Denk aan de afsluitkosten bij de hypotheekverstrekker, maar ook de notariskosten voor het opmaken van een hypotheekakte. Daarnaast heeft u nog te maken met renteverlies tijdens de bouw van uw woning.