Tips bij de financiering en belasting op uw droomhuis
Bij de financiering van de bouw van uw droomhuis komen verschillende zaken kijken. U moet van alles regelen om de financiering op tijd rond te maken. Naast de zaken die u moet regelen zijn er ook nog extra dingen die erbij komen kijken. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet voor het regelen van uw financiering en belastingen op uw droomhuis.
Een handige tip is voordat u een financieringsaanvraag indient dat u kijkt wat er financieel mogelijk is. U kan misschien wel een bepaalt bedrag lenen, maar wat blijft er over naast de kosten van uw eigen woning? U wilt nog wel op vakantie gaan en leuke dingen blijven doen. Bereken niet alleen wat u maximaal kan lenen, maar ook wat u maximaal wilt besteden aan een nieuwe woning. Neem dus ook uw financiële verplichtingen mee bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Wat bent u bijvoorbeeld kwijt aan het leasen van uw auto? etc.
Als u een idee heeft wat u maximaal zelf wilt besteden dan kan u bij de bank vragen om een maximale hypotheek. U kan vervolgens zelf aangeven op welke woonlasten u maximaal wil uitkomen. Eventueel kan u bij het berekenen van uw maximale woonlasten kijken naar de adviezen van de Nationale Hypotheek Garantie. Zij geven een duidelijk beeld van wat u maximaal kan besteden aan uw nieuwe woning. Tot slot moet u besluiten of u een tweede inkomen meeneemt met de hypotheekberekening. Dit kan namelijk een risico zijn als iemand zijn baan verliest of minder gaat werken. Het is belangrijk om een juiste inschatting te maken voor de toekomst.
Bij het bouwen van een eigen woning komen verschillende kosten kijken. Vaak denken we alleen aan de aankoopsom van de grond en de bouwkosten. Naast deze kosten zijn er ook nog andere kosten die soms voor eigen rekening komen. Bijvoorbeeld de financieringskosten en eenmalige verhuiskosten of inrichtingskosten. Eventueel komen er misschien ook dubbele woonlasten bij kijken tot het moment dat u in de nieuwe woning kan intrekken. Het is belangrijk om voor uzelf alle kosten op een rijtje te zetten. U kan zo een overzicht houden over alle kostenposten.
Als u een hypotheek afsluit dan moet u ook kiezen voor een bepaalde hypotheekvorm. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Als u bijvoorbeeld gebruik wil maken van de hypotheekrente aftrek dan moet u de hypotheek maandelijks aflossen. Een deel van de hypotheekvormen valt hierdoor al af. Daarnaast moet u nadenken over het risico en de looptijd van de hypotheek.
Heeft u de oude woning nog niet verkocht, maar rekent u wel op de overwaarde voor de bouw van uw nieuwe woning? U kan dan eventueel een overbruggingskrediet aanvragen bij de hypotheekverstrekker. U sluit dan eigenlijk een extra lening af om tot het moment van de verkoop te overbruggen. Deze lening kan u direct aflossen op het moment dat uw huidige woning verkocht is.
De betaling van de bouw gebeurd in termijnen dit worden bouwtermijnen genoemd. De hypotheekverstrekker maakt vaak een bouwdepot met de resterende hypotheek. De resterende hypotheek is het bedrag dat overblijft na de betaling van de bouwgrond. Vanuit het bouwdepot worden alle termijnen betaalt. Meestal gebeurd dit in 6 termijnen en betaalt u per oplevering van een onderdeel van de woning. Het eerste bouwtermijn betaalt u bij de start van de bouw. Deze bouwtermijnen zijn allemaal vastgelegd in de aannemingsovereenkomst. Over ieder bouwtermijn betaalt u BTW. De BTW is later met de belastingaangifte fiscaal aftrekbaar.
Naast BTW krijgt u ook te maken met leges, eigenwoningforfait, ozb belasting en waterschapslasten die u moet betalen als eigenaar van uw nieuwe droomhuis. Het is handig om hier vooraf al een idee van te krijgen. Een financieel adviseur kan hier soms een inschatting van maken.