Stappenplan eigen huis bouwen

Het bouwen van uw eigen woning kost veel tijd en een goede planning en voorbereiding is natuurlijk van belang. Met een handig stappenplan kan u een begin maken aan uw planning. U kunt het complete proces van uw eigen woning bouwen het beste beschouwen als een project. Door ook een project stappenplan op te stellen kan u het proces overzichtelijk houden. Globaal gezien kan u het project in drie onderdelen verdelen: oriëntatie, voorbereiding, bouwen, oplevering. Elke fase bestaat natuurlijk uit een aantal stappen en deze hebben wij voor u uitgelegd. In sommige fases maakt u meerdere stappen tegelijk. U hoeft uzelf niet verplicht vast te houden aan deze volgorde. Soms is het eenvoudiger om bepaalde stappen om te draaien. Dit ontdekt u vanzelf tijdens uw eigen bouwproject.

Stap 1: Oriëntatie

Tijdens de eerste stap ga je kijken wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een eigen woning. U gaat zelf besluiten of u wel een eigen woning wil gaan bouwen. Daarnaast gaat u besluiten of u alles zelf gaat doen of dat u bijvoorbeeld een aannemer in de hand neemt. Naast het besluit nemen om een eigen woning te bouwen gaat u kijken wat uw financieringsmogelijkheden zijn. Hoeveel geld kunt u eigenlijk besteden aan de bouw van uw eigen woning? Wat voor een wensen heeft u voor uw nieuwe woning? Welke bouwstijl vind u mooi?

Het antwoord op dit soort vragen gaat u zoeken tijdens de oriëntatie fase. U gaat eventueel ook al op zoek naar bouwgrond om uw droomhuis op te realiseren. Check eventueel ook meteen de voorwaarden die de gemeente aan het kavel heeft verbonden. U weet dan zeker of uw woonwensen wel realistisch zijn op het kavel dat u op het oog heeft. U heeft nu nog alle tijd en ruimte om eventueel een ander bouwkavel uit te zoeken.

Stap 2: De voorbereiding

Tijdens de oriëntatie fase heeft u besloten dat u graag een eigen woning wil bouwen. Het is nu tijd om aan het echte werk te beginnen. U weet nu wat uw budget is en hoeveel geld u kan gaan uitgeven aan de bouw van uw droomhuis. In de voorbereiding fase kan u eventueel contact zoeken met een architect. Uw ideeën worden nu vormgegeven in schetsen van uw nieuwe woning. Een aannemer kan vervolgens uitrekenen hoeveel de bouw van uw woning gaat kosten. Naast een architect kan u eventueel ook een cataloguswoning overwegen. In de voorbereiding fase is het belangrijk om te kiezen wat voor een woning u graag wil hebben.

Als u kiest voor een architect dan moet u ook op zoek gaan naar een aannemer die de woning voor u gaat bouwen. Bij een cataloguswoning zal vaak de eigenaar van de catalogus uw droomhuis gaan bouwen. Bij het uitzoeken van een partij voor de bouw van uw woning is het slim om referenties te vragen. U weet dan zeker dat ze ervaring hebben in het bouwen van woningen. Soms is het mogelijk om bij een cataloguswoning ook een modelwoning te bezichtigen. Als u een besluit genomen heeft dan is het tijd om de financiering in orde te maken en een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente.

Stap 3: Het bouwen van uw woning

De derde stap is natuurlijk het bouwen van uw woning. Op basis van uw ontwerp gaat uw aannemer aan de slag om uw droomhuis te bouwen. Als u geen ontwerp heeft dan gaat een aannemer vaak aan de slag met een cataloguswoning. Uw woning is dan door de aannemer zelf ontworpen op basis van uw wensen. Tijdens de bouw van uw woning doorloopt u verschillende stadia. Uiteindelijk wordt uw woning helemaal nieuw opgeleverd. De meeste aannemers leveren uw woning sleutelklaar op. Dit wil zeggen dat de woning casco gebouwd is. Het is nu aan u om de laatste loodjes uit te voeren. Uiteraard kan de aannemer dit vaak ook voor u verzorgen. Met de laatste loodjes bedoelen we bijvoorbeeld de plaatsing van een badkamer of keuken. Deze basisvoorzieningen zitten meestal niet standaard bij een casco woning.

Stap 4: Na de oplevering van uw woning

Na de definitieve oplevering van uw woning breekt de laatste fase aan. U mag de woning zelf gaan afwerken. Bijvoorbeeld door een kleurtje op de muren aan te brengen of het plaatsen van de vloeren in uw woning. In overleg kan een aannemer deze klussen overnemen. U hoeft dan zelf helemaal niets meer te doen behalve de verhuizing te regelen. Vaak heeft u dit soort zaken al vooraf met uw aannemer afgesproken. De woning wordt dan meestal pas opgeleverd als deze helemaal af is dus ook voorzien is van een kleurtje en nieuwe vloerbedekking. Naast de inrichting binnenshuis zijn er ook zaken die u buitenshuis moet regelen. Uw bouwkavel is bijvoorbeeld nog niet voorzien van een tuin. U wilt misschien een oprit voor de auto en voor de achtertuin heeft u ook specifieke ideeën. De afwerking van uw tuin kan bepalend zijn voor de uitstraling van uw woning. Eventueel kan een tuinarchitect een ontwerp maken voor uw nieuwe tuin.

Mocht u een hele grote tuin hebben dan kan u ook meteen een onderhoudscontract afsluiten. De hovenier komt dan vaak twee keer per jaar langs om uw tuin te onderhouden. Denk hierbij aan het snoeien van de tuin etc. Niet alleen uw tuin heeft regelmatig onderhoud nodig, maar ook uw woning. Soms is het mogelijk om bij uw aannemer een onderhoudscontract voor uw woning af te sluiten. Een onderhoudscontract voor een nieuwe woning klinkt misschien een beetje gek. Alles is tenslotte nieuw waarom is er onderhoud nodig? Denk hierbij vooral aan bijvoorbeeld het schilderwerk van de kozijnen, het schoonmaken van de dakgoten etc. Als uw woning netjes onderhouden wordt dan behoud de woning zijn waarde. Daarnaast voorkom je onverwacht groot onderhoud waarbij de kosten flink in de papieren lopen. Het is dan goedkoper om jaarlijks klein onderhoud aan uw woning uit te laten voeren. Neem dit soort kosten gerust mee in uw plan voor de bouw van een eigen woning.