Programma van eisen

U heeft besloten om uw eigen droomhuis te gaan bouwen. Dit is natuurlijk een prachtig moment, maar nu moet u alles op papier gaan zetten. U moet gaan bepalen welke woonwensen u echt wil terugzien in uw nieuw woning. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde eisen zoals het aantal slaapkamers in een woning. Dit zijn eisen waar een architect of aannemer rekening mee moet houden bij de bouw van uw woning. Tot slot moet u gaan bepalen of u deze eisen wil laten uitvoeren in een cataloguswoning of dat u echt een individueel ontwerp wil laten bouwen.

Type woning

De kans is groot dat u in uw hoofd al een vaag idee heeft van uw droomhuis. De gewenste uitstraling van uw woning is hierdoor al snel duidelijk. De kans is groot dat u dit type woning tegenkomt in een catalogus. Soms komt u het idee dat u in uw hoofd heeft nergens anders tegen. Het is dan slim om een architect in de arm te nemen en uw ideeën te laten schetsen tot een woning. Belangrijk is dat zowel bij een catalogusbouwer als een architect alle wensen op papier staan. Er kan zo met uw wensen rekening gehouden worden bij het ontwerpen van uw woning. Naast het op papier zetten van uw wensen geeft u ook aan wat uw budget is om de woning te laten bouwen. Het kan voorkomen dat bepaalde wensen niet mogelijk zijn binnen uw budget. Dit is de reden dat u naast uw wensen ook op papier aangeeft welke eisen een prioriteit hebben en welke eisen een extra zijn. De architect of aannemer zal eerst alle eisen in het ontwerp verwerken. Vervolgens wordt er gekeken of er binnen het budget nog ruimte is voor extra’s.

De oplevering

Eén van de eisen waar u over na moet denken is de oplevering. Wil u graag een woning casco of sleutelklaar laten opleveren? Dit kan een groot verschil maken in de kosten. Bij casco moet u alleen nog wel zelf de afwerking doen, maar het voordeel is dat u dit zo duur kan maken als u zelf wil. Bij een sleutelklare woning hoeft u alleen nog maar te verhuizen.

De gemeente

Als u alle eisen op papier gezet heeft dan is het slim om even bij de gemeente te checken of de eisen zijn toegestaan. Denk hierbij aan de regels vanuit de gemeente, maar ook aan het formaat van uw bouwkavel. Past uw droomhuis eigenlijk wel op het bouwkavel? Probeer ook in te schatten of uw eisen realistisch zijn qua budget. U weet dan welke eisen u zeker wel of zeker niet kan opschrijven als vereiste.