Persoonlijke omstandigheden meenemen in uw hypotheek

Als u een hypotheek gaat afsluitend dan kan u kiezen uit verschillende vormen. Er is niet één hypotheek voor iedereen geschikt en dit is de reden dat u uit verschillende vormen en soorten kan kiezen. Een puntje van aandacht is vooral dat de wetgeving rondom hypotheken een paar jaar terug is veranderd. Als u nog in aanmerking wilt komen voor hypotheekrente dan bent u verplicht om maandelijks of jaarlijks af te lossen op uw hypotheek. Vroeger was het mogelijk dat u gewoon bij de verkoop van uw woning uw hypotheek aflost. Er werd vanuit gegaan dat uw woning altijd meer geld waard werd. Helaas is de hele markt ingestort waardoor veel woningeigenaren met een restschuld achterbleven. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen heeft de regering besloten dat u verplicht moet aflossen. Het is wel mogelijk om voor een oude hypotheekvorm te kiezen, maar u krijgt dan geen fiscale voordelen meer. Een oude hypotheekvorm kan u zo flink wat geld gaan kosten. Dit soort omstandigheden zijn handig om mee te nemen bij het maken van een keuze voor een hypotheekvorm.

Een risico lopen met uw nieuwe hypotheek

Als u een hypotheek afsluit dan moet u besluiten hoeveel risico u wilt lopen. U kunt bijvoorbeeld bij het aflossen van uw hypotheek ervoor kiezen om uw premies in een spaarverzekering te storten. Met deze verzekering kan u uiteindelijk aan het einde van de looptijd uw hypotheek aflossen. In principe loopt u met deze laatste vorm weinig risico net als met gewoon aflossen. Een aflossing waarbij u wel risico loopt is de beleggingshypotheek. Bij deze hypotheek wordt uw aflossing voor u belegt. In de hoop dat het meer geld waard wordt en de verdubbeling eventueel ervoor zorgt dat u de hypotheek afgelost wordt. Het kan alleen ook gebeuren dat uw belegging juist minder geld waard wordt dan de oorspronkelijke waarde. U heeft hierdoor veel minder afgelost dan u vooraf gedacht had. Bij deze aflossingsmethode is het meestal ook niet mogelijk om nog hypotheekrenteaftrek te krijgen. Vraag dit even na bij uw financieel adviseur voordat u een hypotheek afsluit. Het enige voordeel met een beleggingshypotheek is dat u de kans heeft om sneller uw hypotheek af te leggen dan met een spaarhypotheek.

Op welk salaris gaat u de hypotheek berekenen?

Een risico waar u echt goed over na moet denken is het berekenen van een hypotheek. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar de plannen voor de toekomst. Bent u van plan om in de toekomst kinderen te krijgen en minder te gaan werken? Dan is het misschien verstandig om maar één salaris mee te nemen in uw hypotheekberekening. Of heeft één van de twee geen vaste baan? Het kan dan een risico zijn om op beide salarissen een hypotheek te berekenen. Een andere oplossing is om eventueel één salaris maar voor de helft mee te nemen. U kan dan de eventuele kosten opvangen met uw eigen salaris als de ander minder gaat werken of zijn of haar baan verliest.

Eigen geld

We hebben het al eerder uitgelegd maar eigen geld kan absoluut bepalend zijn voor de hoogte van uw nieuwe hypotheek. Het is belangrijk om goed na te denken over het fiscale voordeel en risico om eigen geld in uw hypotheek te stoppen. Het kan misschien ook handig zijn om gewoon eigen geld achter de hand te houden. Bijvoorbeeld als de baan van uw partner minder zeker is dan uw eigen baan. U kan dan eventuele werkeloosheid opvangen zonder dat u in de problemen terecht komt.