Particulier opdrachtgeverschap

U droomt ervan om uw eigen prefab woning te laten bouwen en zelf te bepalen hoe uw droomhuis eruit komt te zien. U wil graag nauw betrokken zijn bij de bouw van uw droomhuis. Veel mensen willen graag een uniek huis en de enige mogelijkheid om dit te creëren is door zelf een eigen huis te bouwen. U kunt in dit bouwproject uw eigen ideeën en wensen kwijt. Voor zowel de indeling als de complete uitstraling van uw eigen woning.

Als u als particulier zelf uw eigen prefab woning gaat bouwen dan wordt dit particulier opdrachtgeverschap genoemd. Bij particulier opdrachtgeverschap regelt u bijna alles zelf. U koopt bijvoorbeeld zelf een bouwkavel, selecteert een architect, aannemer en u ontwerpt zelf of in samenwerking met een architect uw eigen woning. Door alles zelf in handen te houden heeft u de ultieme keuzevrijheid en zeggenschap over de bouw van uw eigen woning. U bent niet alleen de koper van een nieuwe woning, maar ook de opdrachtgever. U bent dus ook eindverantwoordelijk voor alle belangrijke beslissingen rondom uw nieuwe woning.

Naast het nemen van beslissingen en de ultieme zeggenschap over uw eigen woning komt er ook nog een financieel voordeel bij kijken. Voor het bedrag waarvoor u zelf een woning bouwt kunt u vaak geen gelijkwaardige woning kopen. U bent dus voordeliger uit met het zelfbouwen van uw eigen droomhuis. Dit zien we vooral terug in taxaties die vlak na oplevering worden uitgevoerd. Uw woning blijkt in de praktijk veel meer geld waard te zijn, dan de kosten voor de bouw van uw droomhuis. Het bouwen van een eigen woning kan dus een mooie investering zijn voor de toekomst. Vooral als u in eigen beheer uw nieuwe woning gaat bouwen.

Waar moet u rekening mee houden bij de bouw van uw droomhuis?

Als u overweegt om zelf uw eigen woning te gaan bouwen, dan kan het slim zijn om met een aantal zaken rekening te houden. Eén van de dingen waar u rekening mee moet houden is dat het zelf bouwen van een woning veel tijd kost. Vooral als u nog een drukke baan heeft naast het bouwen van uw huis dan kan dit lastig zijn om te combineren. Het kan veel tijd schelen door bepaalde zaken uit te besteden aan professionals.

De complete bouw van uw woning kan u uitbesteden aan ons. Het is ook slim om bij het maken van een planning rekening te houden met uitloop. Er kan altijd iets misgaan waardoor de bouw vertraging oploopt. Denk vooraf goed na wat u zelf wilt regelen en wat u liever uitbesteed bij de bouw van een eigen woning.

Als u voor het eerst een eigen woning gaat bouwen dan heeft u flink wat doorzettingsvermogen nodig. U kan altijd tegen bepaalde zaken aanlopen. Het blijft tenslotte mensenwerk en hierbij kunnen complexe situaties ontstaan. Het vraagt dan veel van uw doorzettingsvermogen om toch door te zetten. Als u eenmaal begonnen bent met de bouw van uw droomhuis, dan kan u natuurlijk moeilijk stoppen. Er zullen ook onverwachte tegenslagen ontstaan. Bijvoorbeeld dat u geen vergunning krijgt voor de bouw van een woning. Of dat vanwege slechte weersomstandigheden de bouw van uw woning stil komt te staan. Het is belangrijk dat u blijft doorzetten want uiteindelijk woont u in een prachtig droomhuis.

Wilt u toch afzien van zelfbouw?

Het is heel normaal dat u ineens twijfels krijgt bij het zelf bouwen van uw droomhuis. De enige oplossing om deze twijfels weg te nemen is door onderzoek te doen. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar de twijfels en hoe u deze eventueel kan wegnemen?

Het financiële plaatje

Een van de grootste twijfels bij zelfbouwers is het financiële plaatje. Kan u de bouw van uw droomhuis eigenlijk wel betalen? De laatste jaren is er veel veranderd in de zelfbouw wereld. Dankzij prefab kunnen niet alleen welvarende mensen de bouw van een eigen woning zelf betalen. Naast het totaalplaatje zijn er ook verschillende punten waar u op kunt besparen. Bijvoorbeeld het formaat van het bouwkavel of de keuze van het bouwmateriaal.

Bij prefab wordt er vaak gebruik gemaakt van houtskeletbouw. Bij deze bouwmethode bent u vaak minder geld kwijt aan bouwmaterialen. U kunt ook besluiten om bijvoorbeeld een groeiwoning te bouwen. Een woning die u in de toekomst verder kan uitbouwen, maar waar al wel rekening mee is gehouden in de constructie. U kunt zo eerst een kleinschalig bouwproject neerzetten op uw bouwkavel.

Deskundigheid

Een andere twijfel waar u vaak tegen aanloopt is de deskundigheid. Heeft u wel voldoende kennis in huis om uw eigen woning te bouwen? U krijgt namelijk met verschillende deskundigen te maken die u te woord moet staan. Het is dus niet vreemd dat u uzelf afvraagt of u deze vragen wel kan beantwoorden. Daarnaast zijn er ook nog eens heel veel rampverhalen op het internet te vinden van mensen waarbij het helemaal fout liep door een gebrek aan deskundigheid. Gelukkig hoeft u uzelf hier niet al te druk over te maken. De meeste zelfbouwers zijn helemaal geen deskundige op het gebied van woningbouw. Ondanks dat niemand een expert is gaat het bouwen van een eigen woning bijna altijd goed. Het is vooral belangrijk dat u een partij uitzoekt om mee samen te werken waar alle kennis al in huis is.

Wij nemen het bouwproces van a tot z van u over. U hoeft zelf bijna niets te regelen. Het enige wat u hoeft te regelen is zaken die u zelf mag bepalen. Bijvoorbeeld wat de uitstraling wordt van uw woning en de indeling. U wordt hierbij uitstekend begeleid door deskundigen op dit gebied. Bij prefab kan u de uitstraling van uw woning zelfs uitzoeken in een catalogus. Als hier niets tussen zit dan kan een architect voor u een schets maken van uw droomwoning. Het prefab bedrijf gaat hier vervolgens mee aan de slag om uw project te realiseren. U heeft hier meestal zelf weinig kennis of deskundigheid voor nodig.

Bouwgrond

Een ander probleem waar u als zelfbouwer tegenaan kan lopen is de grond. Het vinden van geschikte bouwgrond kan een reden zijn om toch af te zien van zelfbouw. In de meeste gemeentes is het aanbod aan bouwgrond helaas veel kleiner dan de vraag. Het kan soms niet eenvoudig zijn om bouwgrond te vinden binnen de gemeente waar u wilt wonen. Naast het vinden van bouwgrond zijn er ook bepaalde eisen waaraan de grond moet voldoen. U heeft bijvoorbeeld bepaalde verwachtingen. Bijvoorbeeld uitzicht op een natuurgebied of een bouwkavel gelegen aan het water. Gelukkig bent u niet afhankelijk van een enkele gemeente. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan bouwgrond te komen. Op onze website besteden we later nog meer aandacht aan het vinden van geschikte bouwgrond.

Ondanks alle uitdagingen waar u tegenaan loopt zouden bijna alle zelfbouwers het avontuur opnieuw aangaan. Ze zouden opnieuw het proces aangaan om hun eigen droomhuis te bouwen. Volgens de zelfbouwers is het een super leuke uitdaging om een eigen droomhuis te bouwen. Het eindresultaat is vaak een droom die uitkomt voor de meeste zelfbouwers. De hobbels waar u tijdens het zoeken van een bouwkavel tegenaan loopt wegen niet op tegen het eindresultaat. U kan namelijk genieten van een droomhuis die u helemaal zelf gebouwd heeft.