Overige kosten tijdens de verbouwing

Naast directe kosten krijgt u bij iedere verbouwing altijd te maken met indirecte kosten en dus ook bij de bouw van een compleet huis. Deze kosten bestaan voor een deel uit de aankleding en inrichting van een woning. Deze kosten zitten natuurlijk niet inbegrepen bij de overeenkomst die u tekent met de aannemer. Heel soms kan u bepaalde onderdelen wel laten uitvoeren door de aannemer. Het is belangrijk om eerst goed na te denken wat u wil gaan doen en wat u eventueel zelf kan doen. Los van uw woning komen er natuurlijk ook altijd verhuiskosten bij. De verhuizing kan u natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt.

U kan bijvoorbeeld familie inschakelen en een busje huren of u kan een complete verhuiswagen inclusief mannen regelen. In principe zijn deze kosten wel eenmalig bij de bouw van uw droomhuis. Helaas zal u de exacte overige kosten meestal nog niet weten als u een begroting aan het maken bent. U kan eventueel al wel een budget vast stellen dat u maximaal wil besteden aan bijvoorbeeld nieuwe meubels.

Wat kost stoffering en inrichting van uw nieuwe woning?

Als u een woning door een aannemer laat opleveren dan is deze meestal voorzien van een kale afwerkvloer. U mag helemaal zelf bepalen wat u vervolgens met deze vloer gaat doen. Eventueel kan u de muren al wel laten afwerken met stucwerk. U kan dit zelf doen of laten doen door de aannemer. Als u deze klus laat uitvoeren door de aannemer dan wordt deze opgeleverd met gestuukte muren. De rest van de aankleding en stoffering van de woning is niet in de prijs inbegrepen. U mag hierin zelf vrij doen wat u wilt en u bepaalt zelf het budget dat u hieraan uitgeeft.

Voor de vloer kan u bijvoorbeeld kiezen voor plavuizen, echt hout, pvc, linoleum, tapijt, kurk, laminaat of parket. Afhankelijk van wat u kiest hangt er natuurlijk ook weer een bepaalt prijskaartje aan. Vloerbedekking is ook nog eens verkrijgbaar van heel goedkoop tot heel duur. Zelfs als u laminaat kiest kan u bijvoorbeeld gaan voor een vloer van € 9 per m2 tot een vloer van € 40 per m2. De prijs wordt vaak bepaalt door de kwaliteit en de materialen waaruit een vloer gemaakt wordt. Daarnaast is de prijs ook nog eens afhankelijk van de monteur. Gaat u bijvoorbeeld zelf de vloer leggen of besteed u dit uit? Eventueel kan het handig zijn om alvast voor de bouw na te denken over de vloerbedekking. U kan dan meteen de gewenste vloer bestellen als u de exacte maten heeft. Eventueel kan u ook afspreken dat de vloer gelegd wordt direct na de oplevering van de woning.

Naast een budget voor de vloerbedekking is het ook handig om geld te reserveren voor binnenzonwering en gordijnen. De prijzen liggen hierbij ook sterk uiteen. Daarnaast kan u nog flink wat geld kwijt zijn als u voor de complete woning nieuwe gordijnen nodig heeft. Dit is wel iets om mee rekening te houden als u een budget opstelt.

Als u groter gaat wonen dan voorheen dan kan het voorkomen dat u extra of nieuwe meubels nodig heeft. Vaak wordt dit onderschat en gaan we ervanuit dat gewoon de oude meubels meekunnen. Ook de kosten voor verlichting worden vaak onderschat. Nieuwe lampen kosten meer dan u zou verwachten. Het is belangrijk om hiervan al een inschatting te maken in uw begroting. Uiteraard is het bij verlichting ook zo dat de prijs afhankelijk is van de kwaliteit. U heeft zowel goedkope als dure lampen.

Een nieuwe tuin aanleggen

Tijdens de verbouwing is natuurlijk het hele kavel overhoop gehaald. De tuin is vaak niet meer dan één grote modderbende en is meestal niet inbegrepen in de overeenkomst. Het is dus belangrijk om eventueel direct na de bouw een nieuwe tuin aan te leggen. In de overeenkomst zit meestal hoogstens een budget opgenomen voor het aanleggen van een klein terras. U kan er dus het beste vanuit gaan dat u de complete tuin opnieuw moet aanleggen. Daarnaast moet u misschien nog een afscheiding maken met de buren en een pad maken naar de voordeur. Gemiddeld bent u voor het aanleggen van de tuin ongeveer € 50 per m2 kwijt. Dit is uiteraard afhankelijk van uw wensen. Allerlei zaken kunnen namelijk een rol spelen bij het bepalen van de prijs.

U moet er bij het aanleggen van een tuin vanuit gaan dat de grond opnieuw geëgaliseerd moet worden. Soms is een beetje zand en tuinaarde voldoende, maar bij andere kavels moet er echt grof geschut komen. Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de omgeving. Als u bijvoorbeeld een bouwkavel in een bos heeft dan is de omgeving misschien al prachtig. U heeft dan misschien genoegen aan een tuinafscheiding en een nieuw terras. Als u een bouwkavel in de polder heeft dan moet u vaak helemaal vanaf 0 beginnen met de aanleg van uw tuin.

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin is het slim om te kijken wat u zelf kan doen. Een stukje schutting plaatsen kan u misschien heel goed zelf. U hoeft dan alleen iemand te laten komen om een terras aan te leggen. Of iemand die een mooie tekening maakt van uw nieuwe tuin. Alles wat u zelf kan doen kan een hoop geld besparen. Dit soort zaken zijn handig om mee te nemen net als eventuele extra wensen. Als u bijvoorbeeld een tuinhuisje wilt dan moet u rekenen op flink wat extra kosten. Maar zijn dit soort extra’s ook direct nodig? U kan ook besluiten om dit bijvoorbeeld volgend jaar zomer te doen.

De onvoorziene kosten binnen een begroting

Helaas krijgt u ondanks een uitstekende begroting altijd te maken met onvoorziene kosten. Probeer hiervoor een budget vrij te houden mochten bepaalde posten ineens duurder uitvallen. Bijvoorbeeld als de aannemer te maken krijgt met meerwerk en dit aan u doorberekend. Zorg er daarom altijd voor dat u alleen een handtekening zet onder een overeenkomst waarin niet van de uiterste financieringsmogelijkheden is uitgegaan. Het is belangrijk dat u altijd nog wat geld overheeft voor onvoorziene kosten. Normaal gesproken zou u voldoende hebben aan ongeveer 2% van de aannemerssom voor onvoorziene kosten.