Waar moet u opletten bij het ontwerpen van uw droomhuis?

Het ontwerpen van uw woonhuis is misschien wel het belangrijkste moment. Vanaf de eerste schetsen gaat u beginnen met het vormgeven van uw woning. Bij een cataloguswoning ligt de basis van uw woning natuurlijk al vast. Toch kan een architect wel aanpassingen doen waardoor uw woning een compleet eigen uitstraling krijgt. U kan hierin zelf meedenken om zo vorm te geven aan de cataloguswoning. Door bepaalde elementen aan te passen krijgt u al snel een woning met een unieke uitstraling. De meeste aanpassingen kan u al doorgeven voordat de architect aan de slag gaat om uw woning te ontwerpen. U krijgt dan direct een ontwerp dat aanpast bij uw wensen. Een aantal aandachtspunten hebben wij voor u uitgelegd. U krijgt zo een idee wat u allemaal mee kan nemen bij het ontwerpen van uw droomhuis.

Let goed op de privacy van uw woning

In Nederland hebben we helaas bijna altijd een privacy probleem. De meeste huizen liggen op zichtafstand van elkaar en meestal ook op hoor afstand. Ondanks het privacy probleem in de woonomgeving kan u hier wel rekening mee houden met het ontwerpen van uw woning. Als de architect rekening houdt met de woonomgeving dan kan er eenvoudig meet privacy gecreëerd worden. Daarnaast kan u ook een tuinarchitect inschakelen om meer privacy te creëren. Door te kiezen voor bepaalde bomen en planten heeft u al snel meer privacy in en rond uw woning. De indeling van uw woning kan ook een rol spelen bij het bepalen van uw privacy. Daarnaast kan het bepalen van de plaats van uw ramen ook meespelen. Neem dit soort zaken allemaal mee en u krijgt een mooi eindresultaat. In de ontwerpfase kan u dit soort privacy zaken allemaal nog regelen. Tijdens de bouw is dit heel lastig en kost het al snel een hoop geld om ergens anders een raam te plaatsen. Denk hier dus goed over na bij het ontwerpen van uw woning. U zal hier later een hoop plezier aan beleven dus het is slim om hier goed over na te denken.

Let op de zonligging bij het ontwerpen van uw woning

Als u een woning gaat ontwerpen dan heeft u bijna de volledige vrijheid hoe u de woning op het bouwkavel gaat plaatsen. Bij het plaatsen van de woning kan u rekening houden met de zonligging. De ligging is namelijk bepalend voor de hoeveelheid zon in uw woning en tuin. De woonruimtes op het zuiden en westen worden vaak een stuk warmer door de hoeveelheid dagelijks zonlicht. Ruimtes op het noorden zijn weer een stuk koeler. U moet dus goed nadenken welke ruimtes u graag op het noorden, zuiden of westen wilt hebben. Het kan handig zijn om ook goed na te denken over de plaatsing van ramen. Als u een raam op het noorden plaatst dan heeft u weinig zonlicht in deze kamer. Ondanks dat de kamer op het noorden ligt is het misschien wel mogelijk om een raampartij in het zuiden te plaatsen. U creëert zo toch meer zonlicht in een ruimte in het noorden.

De looplijnen van uw woning

Als u een woning op papier heeft staan dan is het slim om looplijnen te tekenen. Op welke manier wandelt u straks door de woning heen? Dit kan bepalend zijn voor de uitstraling en de mogelijkheden qua inrichting van de woning. Komt u bijvoorbeeld eerst in een grote hal terecht of wandelt u meteen de woonkamer in? Dit zijn zaken die handig zijn om mee te nemen bij het ontwerpen van uw woning. Laat eventueel de architect de verwachte looplijnen tekenen zodat u hier een idee van krijgt. Bij het ontwerpen van een woning moet er ook rekening gehouden worden met vluchtroutes. Dit is opgenomen in het officiële bouwbesluit. U moet een voorstelling hebben waar u eventueel de woning kan verlaten bij een eventuele brand. Soms moeten er hiervoor aanpassingen aan het ontwerp gemaakt worden. Als u let op de looplijnen dan worden eventuele vluchtroutes ook al meteen duidelijk.

Materiaalkeuze voor uw muren

U heeft misschien voor een ontwerp gekozen op de groei. Of juist om eventueel later kleiner te maken. Hiervoor kan het handig zijn als u muren kan weghalen of juist nieuwe muren kan plaatsen. Als u deze wensen voor de toekomst heeft dan is het slim om dit door te geven aan de architect. De architect houdt hier alvast rekening mee bij het maken van een ontwerp. Er wordt bijvoorbeeld voor een aparte materiaalkeuze gekozen voor de muren.

Ramen intekenen

Ramen zijn bepalend voor de uitstraling van uw woning en natuurlijk voor het lichtval. Op elke plattegrond staat aangegeven waar de ramen zich bevinden en op welke hoogte deze geplaatst worden. Helaas wordt vaak vergeten te melden hoe hoog de ramen worden en of er een vensterbank zit. Dit soort informatie kan belangrijk zijn als u een nieuwe keuken onder het raam wilt plaatsen. De afmetingen van de ramen zijn ook van belang voor de hoeveelheid lichtval. Dit bepaalt o.a. de sfeer in het vertrek. Wat dacht u bijvoorbeeld van een hoekraam in een ruimte? U zorgt zo voor een extra ruimtelijk effect in een woning. Een goede plaatsing zorgt voor optimaal lichtval. Bij het plaatsen van de ramen moet ook goed nagedacht worden over de bereikbaarheid. Het is handig dat u zowel binnen als van buiten bij de ramen kan kopen. Dit is handig bij het zemen van de ramen of het schilderen van de kozijnen.

De inbraakveiligheid van uw nieuwe woning

U kan bij het ontwerpen van uw woning al rekening houden met eventuele indringers. Ongewenste bezoekers wil u natuurlijk het liefste buiten de deur houden. Schenk aandacht aan werkelijk alle details en maak het klimmen in de woning extra lastig. Naast het ontwerp van de woning kan ook de inrichting bepalend zijn. Zorg ervoor dat er voldoende buitenverlichting in de tuin aanwezig is. Een verlichte tuin maakt uw woning direct minder aantrekkelijk voor inbrekers. Zorg er ook voor dat uw hang en sluitwerk voldoet aan de vijf minuten norm. Let eventueel op het keurmerk veilig wonen bij het uitzoeken van hang- en sluitwerk. Als u twijfelt over de juiste sloten dan kan u uiteraard advies vragen aan de specialist. Er bestaan officieel gecertificeerde erkende slotenmakers die u op de juiste manier kunnen adviseren. Eventueel kan u de beveiliging extra uitbreiden met een elektronische alarminstallatie.

Naast sloten in deuren zijn ook uw ramen belangrijk. Helaas komen inbrekers niet alleen via de deur binnen, maar ook via het raam. Vooral omdat ze weten dat onze deuren vaak goed beveiligd zijn. Ze wijken dan uit naar de ramen waar meestal niet eens een slot op zit. Uw complete constructie moet volgens het bouwbesluit op een bepaalde manier inbraakwerend zijn. Dus niet alleen uw deuren, maar ook ramen. Sloten, ramen en deuren worden aangeduid met een sterren schema. Dit begint met één ster tot maximaal drie sterren voor het beste resultaat. De meeste ramen en deuren zijn wel voorzien van één ster, maar drie sterren is veel slimmer. Vaak worden deze sloten voorzien van een KOMO-logo inclusief sterren. U kan zo zelf kijken hoeveel sterren u nu heeft en eventueel minimaal dit aantal aanbrengen op uw nieuwe woning.

De brandveiligheid van uw woning

Maatregelen nemen tegen inbrekers is eigenlijk net zo belangrijk als maatregelen tegen brand. Volgens het Bouwbesluit bent u verplicht om minimaal rookmelders te plaatsen. U bent zo gewaarschuwd bij een eventueel rooksignaal. Het alarm gaat vaak al af bij een beginnende brand waardoor u op tijd kan ingrijpen. Let bij de aanschaf van een rookmelder wel op een eventueel keurmerk. De rookmelder moet goedgekeurd zijn volgens de BS5446 norm. Neem eventueel een rookmelder die aangesloten kan worden op het lichtnet. U hoeft zo niet in de gaten te houden of uw rookmelder wel voorzien is van stroom en de batterij niet leeg is. Dit geeft weer een extra stukje veiligheid in huis. Vaak heeft deze rookmelder nog wel gewoon batterijen. Mocht de stroom uitvallen dan gaat de melder wel gewoon af. Vervang de batterij wel jaarlijks om problemen hiermee te voorkomen. Test uw rookmelder ook regelmatig dit kan u doen door op de testknop te drukken. Het kan ook slim zijn om een rookmelder te kiezen die koppelbaar is. Als er één afgaat dan gaat de rest ook meteen af je weet zo overal in huis dat er ergens brand is. U vergroot zo de kans dat u het alarm tijdig hoort.

Waar plaatst u een rookmelder?

Het is slim om minimaal op elke verdieping één rookmelder te plaatsen. Het mooiste zou natuurlijk in elke ruimte zijn. Meestal plaatst u een rookmelder in de overloop, op zolder en in de woonkamer. Plaats een rookmelder nooit in de buurt van de keuken want de kans is groot dat deze regelmatig afgaat. Dit zorgt voor een vals alarm. Plaats een rookmelder ook nooit in de buurt van de badkamer. De stoom van de douche kan voor een brandalarm zorgen. Plaats een rookmelder altijd op het plafond en minimaal op 50 cm afstand van ramen, muren of deuren.

Maatregelen nemen naast een rookmelder

Er zijn nog meer maatregelen die u kan nemen naast het plaatsen van een rookmelder. Dit zijn maatregelen die u al kan nemen bij de eerste schetsen van uw woning. U kan bijvoorbeeld gebruik maken van brandvertragend isolatiemateriaal. Dit kan u ook gebruiken voor de afwerking van plafonds, muren en wanden. Denk bij de aankleding eventueel ook aan gordijnen die brandwerend zijn en een brandwerende vloerbedekking. Als er brand uitbreekt dan zal de snelheid een stuk trager zijn dankzij deze simpele aanpassingen. U heeft dan meer kansen om veilig weg te komen.

Draairichting van ramen en deuren

Bij het ontwerpen van uw woning moet u ook al gaan nadenken over de draairichting van ramen en deuren. De draairichting bepaalt mogelijk ook welke mogelijkheden er zijn om ramen en deuren te draaien. Bij de draairichting van deuren is het ook slim om goed op te letten dat deuren en ramen niet tegen elkaar aan draaien. Als je doorloopt naar een andere ruimte dan mag de deur ook niet tegen je aankomen omdat je de andere deur moet openen. Dit zijn allemaal kleine details waarbij bij de uitgebreide schetsen al rekening mee gehouden moet worden. Er kan veel ruimte verloren gaan door een verkeerde draairichting. Let bijvoorbeeld ook op de plek waar de keuken komt. Waar komt het raam? Zit deze in de weg met de keukenkastjes als je het raam wil openzetten? En hoe zit het eventueel met een vensterbank? Kan dit wel met je aanrecht? Dit soort zaken zijn slim om in de gaten te houden.

Ondergronds bouwen bij uw nieuwe woning

Als de grondgesteldheid onder uw woning ervoor geschikt is dan kan u ook ondergronds bouwen. U kan bijvoorbeeld een mooie wijnkelder onder uw huis laten bouwen of een hobbyruimte. Wat dacht u eventueel van een ondergrondse garage? Het is allemaal mogelijk om direct te plaatsen bij de bouw van een nieuwe woning. Dit kan wel gevolgen hebben voor uw fundering. Het is slim om hiermee rekening te houden bij de bouw van uw huis. Een mogelijkheid om veilig een kelder onder de woning te plaatsen is door te kiezen voor een prefab kelder. Een prefab kelder functioneert voor een deel als een nieuwe fundering van de woning. De woning kan hier als het ware bovenop gebouwd worden. U kan bijvoorbeeld een eigen zwembad onder uw woning bouwen. Maar hier komt wel ontzettend veel bij kijken en het is slim om goed af te wegen of u dit wel echt graag wilt. De druk van het water is namelijk enorm voor uw kelder en hier moet rekening mee gehouden worden. Er moeten ook verschillende technische voorzieningen in de kelder aangebracht. Denk aan aanvoerleidingen, verwarming, filters etc. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en kosten bij ondergronds bouwen onder uw nieuwe woning.

Een garage bouwen

U kan bij uw nieuwe woning een inpandige garage aanbouwen of een vrijstaande garage. Uiteraard behoort een aangebouwde garage ook tot de mogelijkheden. Helaas is de vorm van uw garage vaak al voorgeschreven in het bestemmingsplan. U heeft dan geen mogelijkheid meer om zelf iets uit te kiezen. Soms is het ook vanwege het bouwkavel niet altijd mogelijk om een bepaalt type garage aan te bouwen. In sommige situaties kan een aangebouwde garage juist een mooie oplossing zijn. Bijvoorbeeld als u een buffer wilt bouwen tegen geluidsoverlast van de weg. Of als u meer privacy wilt creëren in uw achtertuin. We kunnen het ons ook goed voorstellen dat u vind dat een garage afbreuk doet aan het ontwerp. Alleen een inpandige garage neemt vaak wel ruimte in beslag voor uw woonruimte. Bij het bouwen van een garage is het natuurlijk ook slim om te kijken naar het ontwerp. Een inpandige garage is het duurste van allemaal. Het is slim om hiermee rekening te houden als u een garage uitzoekt. Een aangebouwde garage is de goedkoopste keuze. Dit komt doordat een deel van de muren niet gebouwd hoeft te worden zoals bij een vrijstaande garage.

Naast het bepalen van het soort garage dat u wilt bouwen zijn er ook nog losse zaken die u moet meenemen. Bijvoorbeeld hoeveel auto’s u in de garage wil stallen. Zijn er ook nog andere vervoersmiddelen die u erin wil stallen? Dit moet dan meegenomen worden bij de keuze voor een garage. Vaak wilt u de garage ook meteen als berging gebruiken. Er moet hier natuurlijk wel de ruimte voor zijn als u een model uitzoekt. De afmetingen kunnen hierop aangepast worden. Het materiaal waaruit de garage gemaakt wordt is ook bepalend voor de prijs. Als u kiest voor steen dan bent u duurder uit dan met hout. Daarnaast is het ook goedkoper om uw garage niet te isoleren. Helaas kan u dan wel last krijgen van vochtproblemen en is goed ventileren belangrijk. Niet alleen de isolatie kan bepalend zijn voor uw budget, maar ook het dak. Een plat dak is de goedkoopste oplossing voor uw garage. Het enige nadeel is dat het wat meer onderhoud kost. Het voordeel is wel dat u met een plat dak weer ruimte heeft. Het voordeel van een schuin dakvlak is dat u eventueel een vliering kan maken. U creëert zo ook extra ruimte om spullen op te leggen. Eventueel kan u ook overwegen om een dubbele garage aan te bouwen met een puntdak van 45 graden. U creëert dan genoeg ruimte om een slaapkamer op de vliering te bouwen. Het is dan wel verstandig om voor voldoende isolatie etc. te zorgen. De isolatie kan u eigenlijk geheel na wens inrichten. Zorg eventueel voor leidingen vanaf uw woning om een cv-verwarming aan te sluiten. U kan de woning zo eenvoudig vorstvrij houden. Voor uw auto maakt dit niks uit, maar als u spullen in de garage wil bewaren dan kan dit wel slim zijn. Bij het laatste puntje gaat u nadenken over de afwerking. Wat voor een garage deur wilt u bijvoorbeeld hebben? Wilt u een bewegingsmelder zodat de deur al opengaat als uw auto aan komt rijden? En wilt u dat u vanuit uw woning naar de garage kan lopen? Dit soort details zijn voor de architect van belang om te weten. Een architect moet dan eventueel een doorgang zien te tekenen inclusief deur. Laat dit dus op tijd weten aan de ontwerper.

Naast de uitstraling, indeling en het soort garage mag u ook nadenken over de garagevloer. De eenvoudigste oplossing is gewoon een prefab garage met een betonnen ondervloer. Toch is dit in principe niet noodzakelijk en kan het soms voordeliger zijn om voor een andere vloer te kiezen. U kan bijvoorbeeld kiezen voor verharde tuingrond of betontegels als ondergrond van uw garage. Soms kiezen bewoners er ook voor om de straat door te laten lopen in de garage. U heeft zo dezelfde bestrating in uw garage als in uw voortuin of oprit.

Radiatoren plaatsen in uw woning

Als u niet in het hele huis vloerverwarming laat aanleggen dan krijgt u te maken met radiatoren. Op de bouwtekening moet al aangegeven staan waar de radiatoren geplaatst worden. Het is belangrijk om dit vooraf even te checken of dit klopt. Mocht de radiatoren niet aangegeven staan op de tekening dan is het slim om dit even na te vragen bij de aannemer. Bij het plaatsen van radiatoren moet u met een aantal zaken rekening houden. Als u een schuifpui heeft dan kan u hiervoor geen radiator plaatsen. U kan natuurlijk wel een radiator onder een raam plaatsen. Als u een schuifpui plaatst dan moet u investeren in een convectorput. Denk ook goed na over de locatie van losse radiatoren. Op deze plekken kan u geen meubels meer neerzetten en dit is slim om mee te nemen. Let ook goed op waar de leidingen van uw nieuwe radiators zijn weggewerkt. Zitten de leidingen recht in het zicht of zijn ze netjes weggewerkt. Dit is slim om even na te kijken. Als er een bouwtekening is dan kan u dit nog aanpassen, maar later wordt dit weer een stuk lastiger. Tegenwoordig wordt een groot deel van de leidingen weggewerkt in de dekvloer. U heeft zo niet meer de leidingen in het zicht. Overweeg ook wat voor een uitstraling uw radiatoren krijgen. Wilt u design radiatoren of kiest u toch meer voor een standaard design? U kan dit meteen laten opnemen in de bouwtekening van uw droomhuis.

Aansluitingen in uw woning

In de bouwtekeningen staat meestal nog niet aangegeven waar eventuele aansluitingen komen te zitten. Denk bijvoorbeeld aan de wandcontactdozen, lichtschakelaars en lichtpunten. U moet dit meestal zelf aangeven maar wel tijdens de bouw van uw woning. Soms krijgt u tijdens de bouw de mogelijkheid om samen met de aannemer door het huis te lopen. U mag dan een kruisje zetten waar u graag wandstopcontactdozen wilt hebben. Heel soms worden aansluitingen wel gewoon al aangegeven op het bestek. Check dan even goed hoe het zit met de hoogte van de aansluitingen. Zitten de aansluitingen hoog genoeg of wil je ze liever verplaatsen? Vergeet dit ook niet duidelijk aan te geven als u de aansluitingen laat plaatsen. De hoogte van de aansluitingen zijn handig om juist in te stellen. Vergeet dit niet goed te controleren voordat u een akkoord geeft op de aansluitingen. U heeft dan de kans dat de aansluitingen op een plek zitten waar u ze nooit gaat gebruiken. Of dat de aansluitingen te hoog of te laag zitten voor dagelijks gebruiksgemak. Als de aansluitingen eenmaal verkeerd zitten dan kunnen ze wel verplaatst worden alleen laat dit vaak wel een lelijke plek achter. Maak eventueel bij het bepalen van de aansluitingen al voor uzelf een plattegrond met de inrichting. Op kantoor heeft u misschien meer aansluitingen nodig dan op de slaapkamer. Dit soort zaken kan u meenemen tijdens het bepalen van de aansluitingen in huis. Plaats eventueel ook meerdere televisie en telefoonaansluitingen in bijvoorbeeld de woonkamer. Dit is handig als u ooit de inrichting wilt veranderen. Wilt u de televisie graag ophangen in uw slaapkamer of woonkamer? Laat dan de wandcontactdoos iets hoger plaatsen zodat de snoeren uit het zicht blijven.

Courant bouwen

Als u zelf een woning gaat bouwen dan wilt u hier graag een stempel op drukken. U wilt laten zien dat dit echt uw eigen unieke woning is. Ondanks dat u dit graag wilt doen is het wel slim om na te denken over de toekomst. Wat er ook gebeurd er zal altijd een moment komen dat u de woning gaat verkopen. Sommige stempels die u op een woning drukt kunnen voor een nadeel zorgen bij een eventuele verkoop. Denk hierover dus goed na als u bijvoorbeeld wilt dat uw woning in de toekomst meer geld waard wordt. Zeer exclusieve vormen in uw woning aanbrengen is natuurlijk leuk en speels. Alleen het is nog maar de vraag of een toekomstige bewoner dit ook zo leuk vind. Afwijkende kleuren of materialen kunnen ook in uw nadeel spelen in de toekomst. Net als de indeling van een woning. Zorg altijd voor een logische indeling zodat iemand anders zichzelf er wel in ziet wonen. Denk ook aan de bruikbaarheid van de ruimtes. Een groot huis met weinig kamers kan een nadeel zijn. Of ruimtes waarbij veel schuine wanden zijn is een nadeel. Nieuwe bewoners kunnen er lastig spullen in neerzetten en dit vormt al snel een probleem bij een woning. Dit is niet alleen een probleem voor toekomstige bewoners, maar ook voor uzelf. Wees dus voorzichtig met het gebruik van gekke vormen en materialen. En let altijd op de kleuren en indeling van een woning. Mocht u toch graag deze materialen gebruiken hou er dan rekening mee dat een woning in de toekomst lastig verkoopbaar is. U loopt ook het risico dat een woning veel minder opbrengt dan verwacht.

Handige tips uit de praktijk

Als u voor het eerst een eigen woning gaat bouwen dan kunnen een aantal handige tips mooi meegenomen zijn. U kan deze tips gebruiken om uw ideeën op een veilige manier in de praktijk te brengen. Daarnaast zijn er vaak oplossingen die voor de hand liggen bij problemen waar u tegenaan loopt. Oplossingen waar u in het verleden misschien nog nooit aan gedacht heeft. Wij hebben een aantal van deze tips voor u op een rijtje gezet.

Let goed op bij de inrichting van de plattegrond of uw meubels in de woning passen. Als u bijvoorbeeld echt een grote loungebank in huis wilt dan is het handig dat deze in huis past. Let dus goed op eventuele afmetingen van favoriete meubels voor de inrichting van uw woning. Denk bijvoorbeeld aan een extra erker om een prachtige piano vleugel in huis te plaatsen. Wilt u graag een keuken plaatsen in een erker? Hou rekening met het feit dat erkerramen vaak lager bij de grond komt. Een aanrechtblad past hier niet onder.

Twijfelt u tussen een open of een dichte keuken? Een glazen schuifwand kan ervoor zorgen dat uw keuken zowel open als gesloten is. U kan dan zelf kiezen of u de keuken open wilt laten of toch gesloten. Op die manier kan u toch een afscheiding maken. Dit is ook een mooie oplossing als u een kantoor in de woonkamer wilt creëren. U kan dan zonder een wand ertussen te zetten een afgesloten ruimte maken. Een andere oplossing is het creëren van een vide waarop u de werkkamer plaatst. Dit geeft extra sfeer en uw kantoor is mooi weggewerkt in huis.

Heeft uw nieuwe woning een breed dakoverstek? U kan eventueel overwegen om hierin stroom aan te brengen en er spotjes in te plaatsen. Uw woning wordt zo sfeervol aan de buitenkant verlicht. Daarnaast heeft u meteen een mooie buitenlamp bij de voordeur. Doordat uw woning goed zichtbaar is dankzij de spotjes verminderd u het risico op inbraken.

Als u een ontwerp voor een woning gaat uitzoeken dan kan het slim zijn om voor een ontwerp te kiezen waarbij u de indeling eenvoudig kan aanpassen. U hoeft zo in de toekomst geen grote verbouwingen uit te voeren om bijvoorbeeld meer slaapkamers te creëren. U kan zo spelen met de indeling van uw woning bij eventueel toekomstplannen.

Heeft u ervoor gekozen op een garage te bouwen? Het kan handig zijn om een verbindingsdeur te plaatsen vanuit uw woning. U kan zo binnendoor richting uw garage lopen. Zorg er wel voor dat uw garage voorzien is van veilig hang- en sluitwerk. Een verbindingsdeur kan namelijk het risico op inbraken verhogen als de garage eenvoudig open te breken is.

Heeft u een oprijlaan voor uw woning? Meet dan goed op wat de afstand is tussen de weg en uw voordeur. Als u een bepaalt aantal meters van de openbare weg verwijderd woont dan bent u verplicht om een brievenbus aan de weg te hangen. U mag dan niet de brievenbus in uw voordeur gebruiken. Let er ook goed op waar de voordeur ongeveer geplaatst wordt. Soms bedenkt de ontwerper een gekke plek voor een voordeur. Het is dan heel lastig om dit achteraf nog te wijzigen. Controleer dit als u de bijna definitieve bouwtekening van uw woning ontvangt. Eventueel kan u de architect nu nog aanwijzingen geven om dit probleem te wijzigen.