Installaties uitzoeken voor uw nieuwe woning
Bij uw woonwensen krijgt u ook de vraag welke techniek u in de woning wilt hebben. U moet bij dit kopje gaan nadenken over eventuele installaties in de woning. Standaard moet u hierbij denken aan verwarming, warm water en ventilatie. Naast de standaard mogelijkheden zijn er ook nog luxe extra’s die u eventueel kan inzetten. Eventueel kan u bij deze eisen rekening houden met energiezuinigheid waardoor u minder energie verbruikt. Voordat u een definitieve keuze maakt is het slim om alle mogelijkheden is goed met elkaar te vergelijken.
In de moderne woning is techniek steeds belangrijker om comfortabel te leven. Voordat u een keuze maakt voor extra techniek is er eerst nog de standaard. Denk bijvoorbeeld aan verwarming, warm water en elektra in huis. Bij elektra moet u goed gaan nadenken over de maximale capaciteit. We gebruiken allemaal steeds meer apparaten in huis. Het is van belang dat de elektriciteit dit aankan in huis. Hierbij moet u vooral denken aan extra groepen in uw nieuwe groepenkast. Neem eventueel een paar extra groepen voor de toekomst. U heeft dan geen problemen bij de uitbreiding met nieuwe apparatuur in huis.
Bij het uitzoeken van nieuwe techniek in huis is het belangrijk om te kijken naar de energiezuinigheid van de apparatuur. De energieprestatiecoëfficiëntnorm is aangescherpt van 1,0 naar 0,8. Uw woning moet dus voldoen aan een verscherpte norm om een bouwvergunning te krijgen. Vroeger was standaard isolatiemateriaal voor deze norm al voldoende. Tegenwoordig moet u meer inspanningen doen om het energieverbruik te verlagen. Dit kan eventueel met nieuwe technieken zoals een zonneboiler.
Als u bepaalde technieken in huis haalt dan moet u niet alleen rekening houden met het energieverbruik. Speciale technieken vragen vaak ook meer geld voor de installatie hiervan. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden met uw budget. Installatietechniek is een apart specialisme en kan u beter aan een gespecialiseerde vakman overlaten. Uw aannemer zal dit dan ook vaak uitbesteden aan een derde partij. Betrek eventueel een installateur alvast bij de ontwerpfase van uw woning. Zo kan een installateur bijvoorbeeld met zonnepanelen berekenen wat voor een soort dak het hoogste rendement oplevert. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij het handig is om al in een vroeg stadium een installateur te zoeken.
Schaf energiebesparende apparatuur aan
Eigenlijk bestaat er van vrijwel alle apparatuur wel energiebesparende varianten. Het is tegenwoordig bijna standaard om een HR-ketel en waterbesparende toiletten in huis te installeren. Naast dit soort maatregelen kan u ook denken aan energiebesparende vaatwassers die u bijvoorbeeld kan aansluiten op een warmwaterleiding. Of wat dacht u van wasdrogers op gas in plaats van elektriciteit? Het zijn allemaal simpele oplossingen waarmee u energie kan besparen.
Een centraal stofzuigersysteem in huis installeren
Stofzuigen is helaas een klusje dat regelmatig terugkeert. Een slimme oplossing om stofzuigen sneller en efficiënter te maken is door een centraal stofzuigsysteem te installeren in huis. U hoeft zo niet meer de hele tijd met een slang in uw hand door huis rond te lopen. U heeft een losse slang die u op verschillende plekken in huis in de muur kan stoppen. Het systeem heeft meer kracht dan een gewone stofzuiger en gaat efficiënter met deze energie om. Alle stof die u opzuigt komt in een speciale container terecht. Deze container hoeft u slechts tweemaal per jaar te legen. U verbruikt zo minder stofzuigerzakken en het is bewezen dat astma patiënten minder klachten hebben door het gebruik van een centraal stofzuigersysteem in huis.
Domotica
Heeft u weleens gehoord van Domotica? Dit woordje betekend eigenlijk niets meer dan een woonhuisautomatisering. Alle technische systemen worden hierbij aan elkaar gekoppeld en vormen samen één systeem. Dankzij dit systeem kan u via de computer of een app op uw smartphone verschillende zaken aansturen of regelen. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel die u in de ochtend in de oven gezet heeft. Als u naar huis rijdt met de auto zet u via de app de oven aan zodat uw lasagneschotel bij thuiskomst voor u klaar staat. Dit soort revolutionaire toepassingen maken het verschil dankzij Domotica.
U kan Domotica niet alleen gebruiken voor de oven, maar bijvoorbeeld ook voor uw verlichting. Bijvoorbeeld als u op vakantie bent en u wilt dat de televisie en verlichting dagelijks aan en uitgaan. Elektronische gordijnen kunnen ook automatisch open en dicht gaan met de app. Niemand hoeft zo door te hebben dat u op vakantie bent. U kan eventueel ook een alarminstallatie koppelen aan Domotica. U krijgt dan via de app een melding als er brand is uitgebroken of een inbraak heeft plaatsgevonden. U kan ook ten alle tijden als u een internetverbinding heeft even de camerabeelden checken. U heeft zo een veilig gevoel als u het huis verlaat en alleen achterlaat.