Eigen huis bouwen tips

Als u van plan bent om een eigen huis te bouwen komen er een hoop zaken op u af. Het is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Wij hebben daarom een aantal tips voor u op een rij gezet. U weet precies hoe u het bouwen van een eigen huis het beste kan aanpakken dankzij onze handige tips.

Verantwoordelijkheid

Als u een eigen woning gaat bouwen dan bent u een particuliere opdrachtgever. Het grote voordeel is dat u alle vrijheid heeft om uw woning helemaal zelf in te richten naar uw eigen wensen en ideeën. Hierbij wordt van u een actieve rol verwacht. Het is slim om er rekening mee te houden dat een woning bouwen veel tijd kost. U bent namelijk verantwoordelijk voor het eindresultaat en alle beslissingen. Neem deze gedachten mee bij uw beslissing om een eigen huis te bouwen.

Schakel een extern bedrijf in

Wilt u tijd besparen bij de bouw van uw eigen woning? Maak gebruik van deskundigen en schakel een extern bedrijf in. Bijvoorbeeld voor het tekenen van uw woning (architect) of de complete bouw van uw woning. U kan bijvoorbeeld een aannemer in de hand nemen om uw woning te realiseren.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Een handige tip om kosten te besparen is door het bouwproject samen met anderen te doen. Als u een groot bouwkavel gevonden heeft dan kan u eventueel een andere partij zoeken om samen een woning mee te bouwen. Het bouwen van meerdere woningen op één bouwkavel wordt ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap genoemd.

Stappenplan

Het bouwen van uw droomhuis kost veel tijd. Het is belangrijk om op de juiste manier met uw tijd om te gaan. Dit kan zonder problemen door gebruik te maken van een stappenplan. Verdeel uw complete plannen in verschillende fases en deel uw tijd zo efficiënt mogelijk in. U vergeet zo geen stappen meer tijdens het bouwen van uw woning.

Bouwfases

De fases die u tegenkomt tijdens het bouwen van een woning zijn: oriëntatie, voorbereiding, bouwen en de afwerking van uw woning. Een groot deel van deze fases kan u overdragen aan bijvoorbeeld een aannemer. Stel u bouwt een prefab woning dan hoeft u alleen nog bezig te zijn met de oriëntatie en keuze voor de bouwgrond en uw woonwensen. Bijna alles wordt door uw aannemer uitgevoerd. U wordt dan ook begeleid door een aannemer en dit maakt het bouwen weer een stuk eenvoudiger.

Uw budget

Een handige tip is om tijdens uw oriëntatie fase direct te kijken wat uw budget is. Aan de hand van uw budget kan u bijvoorbeeld besluiten om een cataloguswoning te bouwen of toch voor een eigen ontwerp te gaan. U weet dankzij uw budget precies wat u te besteden zijn en welke bouwfase er allemaal mogelijk zijn. Eventueel kan u bepaalde woonwensen in deze fase nog aanpassen aan de hand van uw budget.