Grond zoeken voor uw woning

Voor het bouwen van uw droomhuis is het van belang dat u een bouwkavel heeft. Het klinkt heel eenvoudig een stukje grond kopen, maar helaas is het in de praktijk een stuk ingewikkelder. Bij het kopen van een bouwkavel is het soms al handig om vooraf een architect of aannemer in de arm te nemen. De architect of aannemer kan bepalen of uw woonwensen passen op het bouwkavel. Naast dit probleem is er nog een obstakel. Er is helaas meer vraag naar bouwkavels dan aanbod. Sommige aanbieders hebben zelfs een wachtlijst waar u op komt te staan voordat u in aanmerking komt voor een bouwkavel. Het is dus van belang om uzelf al vroeg te oriënteren voor een bouwkavel.

Beschikbare kavels

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of er bouwkavels beschikbaar zijn. U kan bijvoorbeeld contact opnemen met de gemeente en informeren of er op dit moment bouwkavels beschikbaar zijn. U kan dan meteen informeren welke beperkingen de bouwkavels hebben. Bijvoorbeeld dat er geen bungalow op gebouwd mag worden etc. U weet dan meteen of uw bouwkavel wel kan voldoen aan uw wensen. Een andere methode om een bouwkavel te zoeken is door een lokale makelaar op te bellen. De makelaar is meestal wel op de hoogte van eventuele bouwkavels.

Rondrijden door de gemeente of internet

Een andere manier om een bouwkavel te zoeken is door gewoon een rondje te rijden door de gemeente. Regelmatig komt u borden tegen met bouwgrond te koop. Er staat meestal ook een contactpersoon bij als u het stukje grond wil kopen. Eventueel kan u ook bij projectontwikkelaars informeren of ze weten of er binnenkort nieuwe bouwgrond te koop komt. Een andere handige methode is gewoon door op het internet te kijken. Online zijn er verschillende websites gespecialiseerd in het aanbieden van bouwgrond. In de meeste situatie is de via-via weg zelfs nog het eenvoudigste. Laat gerust openbaar weten dat u op zoek bent naar bouwgrond. Social Media kan u bijvoorbeeld in contact brengen met een eigenaar van bouwgrond dat te koop staat.

Aankoopmakelaar inschakelen

Soms bent u op zoek naar een stuk bouwgrond aan de andere kant van het land. Het wordt dan lastig om elke keer een rondje te rijden in de hoop dat u een stuk grond tegenkomt. Het is dan slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar gaat voor u actief op zoek naar een stuk bouwgrond en informeert u als er iets gevonden is wat past bij uw wensen. Meestal betaalt u wel een vergoeding voor het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Oude woning laten slopen

Als u geen geschikte bouwgrond kan vinden dan is er nog een oplossing. Namelijk een kavel kopen met woning en de oude woning laten slopen. U kan dan eventueel kiezen voor een vrijstaande woning die niet meer geschikt is om te wonen. U heeft dan al een vergunning voor een woonbestemming. Dit is mooi meegenomen want bij een bouwkavel moet u deze vaak nog zelf regelen. U komt ook nog eens sneller aan een stuk grond binnen de gemeente waar u een bouwkavel zoekt.

Een nadeel aan een woning kopen om te slopen is dat u meestal duurder uit bent. Behalve de grond krijgt u er ook een woning bij. Een makelaar taxeert niet alleen de grond, maar ook de woning zelf. U betaalt vaak meer voor de grond in verhouding met een bouwkavel. Nog een nadeel is dat de sloopkosten voor uw rekening zijn. Als u de sloopkosten combineert met de aanschaf van het pand dan bent u veel duurder uit dan met een gewoon stukje bouwgrond. Soms zitten er ook vervuilende materialen in een woning verwerkt zoals asbest. Een woning mag dan niet zomaar gesloopt worden. De sloop moet voldoen aan strenge eisen en dit merkt u in het kostenplaatje. Daarnaast kan de bouwgrond ook nog eens vervuild zijn. Wij raden vooral bij een bestaande woning aan om eerste een bodemonderzoek uit te voeren. Sommige gemeentes geven soms ook geen toestemming voor de sloop van een woning. Vooral als een woning naast een woonbestemming ook een bedrijfsfunctie heeft gehad. Het is belangrijk om hiernaar te informeren voordat u een woning aanschaft om te slopen.