Erfpacht op uw kavel
Als u bij de gemeente een bouwkavel aanschaft dan wordt deze soms uitgegeven in erfpacht. Met erfpacht bent u geen eigenaar van de bouwgrond. U krijgt de grond alleen in gebruik om een woning op te bouwen. U bent hiervoor een vergoeding verschuldigd voor het lenen van de grond. Deze vergoeding wordt erfpachtcanon genoemd. Als u de woning ooit verkoopt dan is de volgende bewoner ook weer opnieuw erfpachtcanon verschuldigd. De volgende koper moet ook voldoen aan dezelfde voorwaarden als de vorige koper. Meestal wordt de erfpacht door de gemeente opgelegd, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. In sommige gemeentes heeft u de mogelijkheid om de grond direct te kopen of via erfpacht de grond te huren. Ons advies is om nooit voor erfpacht te gaan, maar de grond indien mogelijk te kopen. U heeft dan volledige zeggenschap over de grond en u bent de gemeente niets verschuldigd. Als u geen keuze heeft dan raden wij aan om toch in een andere gemeente op zoek te gaan naar een bouwkavel.
Wat zijn de nadelen van erfpacht?
Vanwege de hoge grondprijzen overweegt u al snel om toch voor erfpacht te kiezen. Toch is het slim om u hier niet toe te laten verleiden. De jaarlijkse vergoeding die u betaalt is niet vastgelegd. Elk jaar kan de vergoeding verder stijgen. U krijgt dus telkens met verhogingen te maken en binnen 30 jaar tijd kan u zelfs het dubbele betalen. Terwijl u met eigen grond al volledig eigenaar kan zijn binnen 30 jaar. Daarnaast zitten er nadelige voorwaarden aan erfpacht vast. Deze voorwaarden staan vaak in de kleine lettertjes die de gemeente hanteert. Nog een nadeel is dat als de grond in waarde stijgt dit in het voordeel is van de gemeente.
Erfpacht afkopen bij de gemeente
Als u de verhogingen zat bent dan kan u de erfpacht bij de gemeente afkopen. Dit kan voor een lange periode bijvoorbeeld 700 jaar. Dit is niet alleen in het voordeel van uw eigen portemonnee, maar ook als u de woning ooit wil verkopen. U zadelt de nieuwe eigenaar dan niet op met erfpacht. Bij sommige gemeentes is het mogelijk om erfpacht voor de eeuwigheid af te kopen. De toekomstige eigenaren en uzelf hoeven dan nooit meer erfpacht te betalen. Het afkopen van erfpacht klinkt alsof u eigenaar geworden bent van het stuk grond. Helaas klopt dit niet helemaal. De gemeente blijft nog steeds een soort van zeggenschap over het stuk grond hebben. Als er bepaalde voorwaarden in het contract staan waar u aan moet voldoen dan blijven deze van kracht. Ondanks dat de erfpacht is afgekocht bij de gemeente. Het enige voordeel van erfpacht is wel dat het fiscaal aftrekbaar is. De afkoopsom is helaas niet fiscaal aftrekbaar. Mocht u een hypotheek afsluiten om de erfpacht af te kopen dan kan u wel de hypotheekrente fiscaal aftrekken. Dit soort zaken zijn handig om in gedachten te houden als u besluit om de erfpacht af te kopen bij de gemeente.