Elektrische installatie in huis installeren
Als u zelf een woning laat bouwen dan is het handig om goed na te denken over de elektrische installatie van uw woning. U moet nadenken over de plekken waar u de elektrische apparatuur gaat laten. Bijvoorbeeld een wasmachine, droger, vaatwasser etc. Sommige apparatuur hebben extra groepen nodig en het is dan handig om hiermee rekening te houden bij het installeren van de apparatuur in uw woning. Als u bijvoorbeeld keramisch kookt dan is hier ook een aparte groep voor nodig. Als u een woning gaat bouwen dan is het wel zo handig dat u al vooraf alle benodigde groepen bepaalt. U hoeft zo later geen nieuwe leidingen te trekken voor extra groepen. Bij de elektrische installatie in uw woning is het handig om niet alleen na te denken over de groot verbruikers. U heeft bijvoorbeeld ook een elektrische deurbel, elektrische alarminstallatie en een cv-ketel. Eventueel kan het handig zijn om ook een aantal lege groepen aan te brengen in de groepenkast. U bent dan alvast voorbereid op de toekomst. Bij de luxere huizen is er een bepaalde norm voor meterkasten. Dit wordt de C-norm genoemd oftewel de comfort klasse. Als uw woning voldoet aan deze norm dan zijn er voldoende groepen om verschillende elektrische apparaten aan te sluiten. Daarnaast is de meterkast officieel beveiligd tegen inductieschade.
Bij het plannen van de elektrische installatie gaat u ook nadenken over het aantal wandcontactdozen. Helaas wordt het regelmatig onderschat hoeveel wandcontactdozen u nodig heeft. Het is slim om goed te overleggen met de architect en aannemer over wat er eigenlijk gebruikelijk is. Voor de aannemer is het van belang om het aantal wandcontactdozen te weten. Zo kan de aannemer alvast doorberekenen welke capaciteit u nodig heeft. Het kan handig zijn om gewoon altijd wat extra ruimte in te plannen. U kan beter capaciteit overhebben dan net tekort komen. Wij raden u aan om op het gebied van elektriciteit altijd advies te vragen aan een deskundige. U kunt hiervoor het beste een gediplomeerde elektricien inschakelen.
Zonnepanelen laten installeren
Steeds vaker kiezen woningeigenaren voor zonnepanelen. Een zonnepaneel bestaat eigenlijk uit een aantal panelen waarmee zonlicht wordt opgevangen. Zonlicht wordt door de panelen omgezet in energie. Dit gebeurt niet alleen als er heel veel zon schijnt, maar ook op bewolkte dagen. Het is een fabeltje dat u alleen energie kan opwekken als er echt veel zon schijnt. Dit systeem kan u eventueel laten koppelen aan uw elektriciteitsnetwerk. Dit is vooral voor woningen super interessant. Mochten de panelen dan te weinig opleveren dan wordt dit gewoon aangevuld door het netwerk zelf. U bespaart zo flink op de elektriciteitskosten doordat u een deel van de stroom zelf opwekt. Vooral vanwege de toenemende vraag aan elektra zijn zonnepanelen super interessant.
Beveilig uw woning tegen blikseminslag
Het nadeel van een grote hoeveelheid elektrische apparaten is vooral dat ze gevoelig zijn voor een blikseminslag. Vooral apparaten met een LCD scherm kunnen kapot springen bij een blikseminslag. Het is belangrijk om uw kwetsbare apparaten hiertegen te beschermen. Een blikseminslag wordt ook wel inductieschade genoemd. Inductieschade ontstaat doordat bliksem bij u in de buurt in de grond slaat. De elektrische lading van de bliksem komt uw huis binnen via het elektriciteitsnet. Als u schade krijgt zoals brand door blikseminslag dan bent u meestal wel verzekerd. Alleen apparatuur dat kapot gaat door blikseminslag wordt meestal niet verzekerd. Helaas kunnen uw apparaten zelfs zo’n grote schade oplopen dat ze niet meer te gebruiken zijn. Dit is zonde van uw dure laptop of televisie. Gelukkig kunt u alle inkomende elektriciteitslijnen hiertegen beschermen. Helaas weten de meeste aannemers hier vaak te weinig van om uw hierover goed te informeren. Laat u eventueel informeren door een echte expert op het gebied van inductieschade.
Verlichting aanbrengen in uw woning
Natuurlijk is verlichting één van de belangrijkste onderdelen in uw woning. Alleen het is wel belangrijk dat u hierbij voor de definitieve schets al over nadenkt. Waar wilt u precies allemaal verlichting hebben? U moet niet alleen nadenken over de lichtpunten, maar ook over de schakelaars. U kan hier het beste over nadenken met een speciaal verlichtingsplan. In elke ruimte geeft u aan welk soort verlichting u nodig heeft en op welke plek de verlichting mag komen. U geeft ook aan op welke plek u graag de schakelaar wilt hebben. Denk ook na over logische plekken voor schakelaars. Bijvoorbeeld bij de ingang van een deur of achterdeur. U kan zo direct het licht aandoen als u binnenloopt. U kan in uw lichtplan eventueel ook de buitenverlichting opnemen.
In uw lichtplan neemt u eigenlijk vier soorten verlichting op: Basisverlichting, Functionele verlichting, Accentverlichting en sfeerverlichting. De basisverlichting zorgt ervoor dat een vertrek verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan een lamp in de gang of slaapkamer. De functionele verlichting is eigenlijk een aanvulling op de basisverlichting. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje bij het bed of een extra lampje op het bureau. Accentverlichting wordt aangebracht om iets uit te lichten in en rond het huis. Bijvoorbeeld een mooi schilderij of een boekenkast. Sfeerverlichting wordt gebruikt om extra sfeer aan te brengen. Neem bijvoorbeeld een schemerlamp, wandlamp of tafellamp.
Dimmers aanbrengen in uw woning
Het kan slim zijn om bij de bouw direct dimmers aan te brengen. U kan zo op ieder gewenst moment de sfeer in huis bepalen. Het is uiteraard mogelijk om achteraf dimmers aan te brengen, maar het is handiger om dit direct vanuit de bouw te doen. Er zijn een aantal verschillende soorten dimmers maar u mag deze nooit door elkaar heen gebruiken. Er is een standaard dimmer, halogeen dimmer en een elektronische halogeendimmer. Het soort dimmer is afhankelijk van het soort lamp dat u erin draait. U moet dus voor het bepalen van de dimmers besluiten wat voor een soort lamp u waar gaat plaatsen. U mag bijvoorbeeld halogeenverlichting nooit aansluiten op een standaard dimmer. Als u het toch fout geïnstalleerd heeft dan hoort u direct bij het aandoen een luide brom. Laat u dus goed informeren welk soort dimmers er in huis geïnstalleerd worden zodat u op basis hiervan een lamp kan uitzoeken.