Een nieuwbouwwoning kopen

Als u een eigen huis gaat kopen dan krijgt u te maken met verschillende kostenposten. Het is voor uzelf van belang dat u een idee heeft welke kosten u allemaal zelf moet betalen. U kan dan voor uzelf een begroting maken van het geld dat u nodig heeft voor de bouw of aanschaf van een nieuwbouwwoning. Op basis van deze kosten kan u een bouwbegroting maken. Het is handig om deze begroting al tijdens de oriëntatiefase te maken.

Als u een nieuwbouwhuis gaat kopen dan koopt u deze vrij op naam. U koopt eigenlijk een totaalpakket waar de grond en de bouw van de woning is inbegrepen. U tekent hiervoor niet alleen een koopovereenkomst, maar ook een aannemersovereenkomst. In deze overeenkomst staat wat u betaalt voor de bouw van de woning en de grond. Vrij op naam wil zeggen dat u niet extra hoeft te betalen voor de notaris en eigendomsoverdracht. Ook de BTW zit in de prijs inbegrepen.

Als u een particuliere opdrachtgever bent dan bouwt u een woning volledig in eigen beheer. U koopt zelf de grond en u zoekt een aannemer of catalogusbouwer uit die voor u de woning gaat bouwen. Voor de grond betaalt u een bedrag en hier overheen betaalt u BTW en notariskosten. Voor de bouw van de woning betaalt u nog een apart bedrag aan de aannemer of catalogusbouwer.

Voor de financiering van uw woning betaalt u een aantal kosten. Voor de hypotheekakte moet u bijvoorbeeld een afspraak maken bij de notaris. Eventueel kan u dit combineren met de overdracht van de woning of bouwgrond. Als u deze zaken combineert krijgt u eventueel korting op de kosten. De tarieven van notarissen liggen niet vast. Het kan dus flink wat geld schelen om eens rond te vragen bij verschillende notarissen voor een combi-deal.

Voor uw hypotheek moet u ook afsluitprovisie betalen en een deel hypotheekrente over het bedrag dat u opneemt tijdens de bouw. U kan dit bedrag uitrekenen door de rente minus de bouwdepot rente te doen. De rente die overblijft moet u wel gewoon betalen tijdens de bouw.

In de periode tussen de koopovereenkomst voor de grond en de overdracht bij de notaris bent u soms verplicht om grondrente te betalen. De verkopende partij kan dit als een eis stellen in de overeenkomst.

Er zijn ook kosten bij een nieuwbouwwoning die niet bij iedereen van toepassing zijn. Toch is het handig om deze kosten vooraf uit te zoeken. Bij deze kosten moet u denken aan de kosten van een overbruggingskrediet, makelaarscourtage, kosten voor het aanvragen van de NHG en eventuele taxatiekosten. Gemiddeld genomen bent u ongeveer nog 7% van de koopsom kwijt aan extra kosten. Hierbij hebben we de notariskosten, maar ook financieringskosten en eventuele makelaarskosten meegenomen. Overigens zijn een deel van alle kosten onderhandelbaar. Probeer dus gerust te onderhandelen over de notariskosten en makelaarskosten. U kan hierop vaak flink besparen bij de aankoop van uw woning.