Een definitief ontwerp van uw droomhuis
Een definitief ontwerp van uw droomhuis bestaat uit veel meer dan alleen een schets van het uiterlijk. Bij een compleet ontwerp zitten gedetailleerde tekeningen waarbij alle details zijn vormgegeven. Als u met een architect aan de slag gaat dan ontstaat het definitieve ontwerp vaak uit een paar ruwe schetsen. Als u kiest voor een cataloguswoning dan is dit eigenlijk de schets. Deze schets wordt aan de hand van uw wensen aangepast tot een definitief ontwerp.
Het schetsontwerp van uw woning
Aan de hand van uw eisen en woonwensen gaat een architect of catalogusbouwer aan de slag om een eerste schets te maken. Uw wensen zijn de basis van het eerste ontwerp. Meestal maakt een architect een aantal ruwe schetsen met ideeën. U kan dan op basis van deze ideeën een idee uitkiezen dat het beste bij u past. Als u al een bouwkavel op het oog heeft dan kan deze meteen meegenomen worden in de schetsen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van de zon bij het schetsontwerp. Aan de hand van de verschillende schetsen kan u kijken of u op één lijn komt te liggen. Als u op één lijn zit dan geeft u de opdracht aan de architect om een voorlopig ontwerp te maken.
Inrichting en uitstraling van uw woning
Als u een woning laat ontwerpen dan is het ook al slim om na te denken over de inrichting. Misschien zijn er bepaalde meubels die u wilt meenemen naar uw nieuwe woning. Het is dan wel handig dat deze in het huis passen. Of u droomt van een eilandkeuken maar in uw huidige woning is deze opstelling niet mogelijk. Het is handig dat hier allemaal rekening mee wordt gehouden bij de eerste schetsen van een woning. Nog iets om mee rekening te houden is de uitstraling van een woning. Het is natuurlijk wel zo leuk als u dezelfde inrichting ook in het ontwerp van het huis kan doorvoeren. Als u bijvoorbeeld een landelijke inrichting in huis wilt dan is het ook leuk om de woning landelijk vorm te geven. Dit soort ideeën kan u allemaal meenemen als u een woning laat schetsen. Stel u wilt een jaren 30 woning dan kunnen er glas-in-lood ramen in het ontwerp verwerkt worden. Bij een moderne woning met een moderne inrichting wordt er weer meer gebruik gemaakt van gladde materialen en glaswerk. Zo behoudt u zowel buiten als binnen dezelfde stijl en inrichting.
Aan de slag met een voorlopig ontwerp
Aan de hand van de eerdere schetsen wordt nu een voorlopig ontwerp gemaakt. Bij een catalogusbouwer heeft u waarschijnlijk een woning uitgezocht uit de catalogus. Tijdens de fase van een voorlopig ontwerp gaat u aan de slag om de woning eigen te maken. U kan bijvoorbeeld de indeling aanpassen, de uitstraling van de gevels en het soort kozijnen uitkiezen. U kan ook uw ideeën over de materialen laten doorvoeren. Bijvoorbeeld een afwerking met speciale bakstenen of stucwerk. Het is belangrijk dat een ontwerp goed doordacht is. Het is namelijk de basis voor de toekomstige ontwerpen. Aan de hand van deze schetsen moet u alvast de sfeer gaan proeven en een idee krijgen van uw droomhuis. Eventuele wijzigingen aanbrengen is nu nog mogelijk. Later gaat dit geld kosten dus denk goed na over het voorlopig ontwerp. Als u voor een cataloguswoning kiest dan kan u vaak minder aanpassen. De uitstraling van uw woning staat voor een deel al vast. Eigenlijk kan u de keuze voor een cataloguswoning al voor een deel een voorlopig ontwerp noemen.
Het voorlopig ontwerp kan u meteen al gebruiken voor de vergunningsaanvraag. U kan het ontwerp laten toetsen door de welstandscommissie om een idee te krijgen over de mogelijkheden voor een vergunning. U krijgt zo al in een vroeg stadium duidelijkheid of een vergunning door kan gaan. Daarnaast kan u eventueel nog wijzigingen aanbrengen om de woning toch te laten voldoen aan de welstandswet.
Het definitieve ontwerp van uw droomhuis
Als u het eens bent met het voorlopige ontwerp dan kan een architect of catalogusbouwer een definitief ontwerp gaan maken. Eventuele aanvullende wensen of aanpassingen vanuit de welstandscommissie kunnen meegenomen worden in dit ontwerp. Er komen nu gedetailleerde tekeningen van het fundament en zelfs de nok van de woning. Er komt ook een lijst met specificaties en bouwmaterialen bij de gedetailleerde tekening. Het is nu mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de totale bouwkosten van uw droomhuis.
Als het definitieve ontwerp klaar is dan gaat u deze uitgebreid bestuderen. Kijk goed of alle afspraken in het ontwerp verwerkt zijn. Op basis van het definitieve ontwerp wordt de complete bouwvergunning aangevraagd. Na de vergunning is het lastig om nog grote aanpassingen aan het ontwerp te maken. Let dus goed op of echt alles wat u wilt aanwezig is in het ontwerp. Misschien wilt u toch gebruik maken van andere materialen omdat dit gebruiksvriendelijker is. Dit soort zaken zijn handig om nu te beslissen. Hou er rekening mee dat als een vergunning eenmaal verleend is je elke keer goedkeuring nodig hebt van de gemeente als je een wijziging aanbrengt. Dit kan een hoop vertraging en extra kosten met zich meebrengen. Het is dus slim dat als u nog wijzigingen wil doorvoeren dat u dit nu doet en niet op een later moment.
Wie heeft de auteursrechten op het ontwerp van uw droomhuis?
U laat misschien een droomhuis ontwerpen door een architect omdat u een uniek huis wilt hebben. U wilt dus niet dat de buren verderop eenzelfde woning gaan bouwen. Het is belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken met de architect. Oorspronkelijk liggen de auteursrechten altijd bij de architect. Dit betekend dat de architect dezelfde woning ook voor andere klanten mag tekenen en gebruiken. Het is begrijpelijk dat u dit misschien helemaal niet wilt. U heeft tenslotte voor een architect gekozen voor een unieke woning.
Als u helemaal niets regelt dan heeft de architect de officiële auteursrechten op uw droomhuis. Het feit dat u een woning laat tekenen door een architect betekend niet dat u het auteursrecht krijgt. U mag het ontwerp zelfs niet zonder zijn toestemming wijzigen of laten uitvoeren door derden. Op papier kan u het zo regelen dat het auteursrecht aan u wordt overgedragen. U heeft dan het recht om zelf te bepalen wat u gaat doen met de tekeningen.