Een bouwtekening lezen
Aan de hand van de bouwtekening van uw woning krijgt u een duidelijk beeld van het totaalplaatje. Een bouwtekening bestaat uit een situatietekening, gevelaanzicht, doorsnede, rioleringstekening, leidingverloop, constructietekening van vloeren en gedetailleerde details over de bouwonderdelen die gebruikt gaan worden. Als u nog nooit een bouwtekening gelezen heeft dan kan dit knap lastig zijn. Het is lastig om te bepalen waar u moet beginnen en wat alles op de tekening betekend. Wij geven u een aantal richtlijnen zodat u zelf bouwtekeningen kan lezen. U krijgt zo een duidelijk beeld van uw droomhuis.
De schaal van de bouwtekening
Als u een bouwtekening onder ogen krijgt dan is het eerst slim om de schaal te controleren. Aan de bovenkant van de tekening staat meestal de schaal aangegeven. Meestal is de woning op de tekening verkleind. Het is wel handig om te weten welke schaal gehanteerd wordt. U kan zo omrekenen of uw meubels bijvoorbeeld in de woning passen. Het zou kunnen dat u de meubels in de verkeerde schaal getekend heeft waardoor ze niet passen. Dit is dan niet zo’n ramp als u in eerste instantie dacht. Het kan wel een ramp worden als uw schaal juist is en de ruimte gewoon erg klein is. U kan dan in de schetsfase er nog wat aan doen. Het is daarom van belang om de schaal in de gaten te houden.
De muren van uw woning
U komt muren in verschillende diktes tegen op de bouwtekening. De verschillende diktes toont vaak aan wat voor een soort muur er gebruikt wordt. Dit kan een spowumuur, massieve steenmuur of halfsteensmuur zijn. De dunne muren zijn vaak binnenmuren. Deze muren worden soms gemaakt van gipsbeton of hout. Bij een houtskeletbouw kom je veel muren van hout tegen die afgewerkt worden met gipsplaten. Als de woning een mooie schaalverdeling heeft dan kan u mooi de dikte van uw nieuwe muren zien. Naast dikkere muren ziet u ook het verschil door stippellijntjes die dikte arceren. Als u vrij dikke muren tegenkomt in de bouwtekening dan kan u er bijna altijd vanuit gaan dat dit draagmuren zijn. Daarnaast worden niet dragende muren meestal aangegeven met een geblokt lijntje.
Ramen en deuren op de plattegrond
Op de plattegrond zie je een duidelijk verschil tussen ramen en deuren. Deze staan allemaal op de plattegrond aangegeven. U heeft zo een idee waar deze komen te zitten. Deuren worden op een plattegrond aangegeven met een dwars streepje. Met dit streepje wordt ook meteen de draairichting aangegeven. Als u een geveltekening heeft dan ziet u soms een driehoek staan bij een raam of deur. Dit betekent dat het raam en/of deur naar buiten toe draait. Als de driehoek gestippeld is dan draait het raam en/of deur naar binnen toe.
Trappen
Een plattegrond wordt altijd als bovenaanzicht getekend. Dit wil zeggen dat u een trap ook van bovenaf ziet. Dankzij de pijl heeft u een idee hoe stijl een trap is. Meestal wordt in een woning een rechte trap geplaatst en heel soms een trap met één of twee bochten. De trap kan zowel rechts als linksom draaien. Dit staat ook altijd aangegeven op de plattegrond. Een trap moet meestal voldoen aan een aantal eisen in het Bouwbesluit. Dit is eigenlijk alleen zo bij trappen die uitkomen op een woonverdieping. Als een trap uitkomt op een vliering of zolder dan zijn er geen eisen voor. In dit soort gevallen mag een trap afwijken waardoor een vlizotrap bijvoorbeeld tot de mogelijkheden behoort. U mag bijvoorbeeld nooit een vlizotrap bouwen naar de eerste verdieping volgens het Bouwbesluit.
Controleer het bestek van uw woning
Als u de definitieve tekening krijgt van uw woning dan is het belangrijk om het bestek te controleren. Dit kan lastig zijn als u nog nooit een plattegrond gelezen heeft. Het is belangrijk dat u het bestek uitvoerig naloopt en eventuele wijzigingen aanbrengt. Het bouwbestek is namelijk de tekening waaraan een aannemer aan de slag gaat. Als de tekening niet klopt dan kunnen er fouten ontstaan die voorkomen konden worden door het bestek goed te controleren. De aannemer zal zichzelf namelijk altijd herroepen tot het bouwbestek. Als iets niet klopt dan zegt de aannemer dat hij volgens de afspraak van het bouwbestek gewerkt heeft. Dit maakt het zo belangrijk om het bouwbestek van uw nieuwe woning goed te controleren. Ga voor uzelf eens na of alle eisen in het bouwbestek zijn opgenomen. Staan de afspraken die u met de aannemer gemaakt heeft in het bouwbestek? Zelfs eventuele kwaliteitseisen en voorwaarden kunnen opgenomen worden in het bouwbestek. Controleer goed of de gemaakte afspraken in het bestek staan omschreven.
Naast gemaakte afspraken is het slim om andere gegevens te controleren. Zitten de ramen bijvoorbeeld op de plekken die u heeft afgesproken. Kijk ook meteen even naar de draairichting van ramen en deuren. Klopt niet alleen de plaats, maar ook de afmeting? Hoe zit het met het bedieningsgemak? Kan u de ramen van binnen uit zemen of moet u hiervoor de ladder op? Let ook goed op of er vensterbanken zijn getekend. Soms worden deze niet aangegeven dus laat deze opnieuw aanbrengen in de tekening. Let ook goed op de hoogte van de vensterbanken. Dit kan vooral van belang zijn in bijvoorbeeld de keuken. De vensterbank moet dan wel hoog genoeg zijn om uw aanrechtblad eronder te plaatsen.
Kijk ook even of alle aansluitingen zijn aangegeven in het bouwbestek. Soms staan lichtpunten helemaal nog niet aangegeven. Het kan slim zijn om dit van te voren aan te geven zodat deze op een logische plek zitten. Let ook even goed op de hoogte van de stopcontacten. Als u bijvoorbeeld een televisie op de muur wilt hangen dan kan het handig zijn om het stopcontact ook hoog te hangen. U kan zo alle kabels op de muur achter de televisie zelf wegwerken.
Kijk ook naar de loopleidingen in uw woning. Heeft de woning een logische indeling? Zijn er geen looplijnen? Vraag de architect om de looplijnen aan te brengen. U heeft zo een duidelijk beeld van de looplijnen en u heeft een idee wat u moet doen bij een eventuele brand. Kijk goed of er al vluchtroutes aanwezig zijn.
Zijn er loze leidingen in de woning aanwezig? Controleer even of deze ook aangegeven staan. U weet deze leidingen later terug te vinden tijdens de verbouwing of een eventuele toekomstige verbouwing.
In het bouwbestek staat aangegeven welke bouwmaterialen gebruikt zijn. Controleer of dit klopt en of de isolatie in de woning juist is. Bij het bestek wordt een technische lijst geleverd met alle materialen die gebruikt worden. Laat deze lijst zo letterlijk mogelijk omschrijven. Stel er staat dat u houtenkozijnen krijgt laat ze dan omschrijven welk type hout er gebruikt wordt en hoe zwaar de kozijnen zijn. Er kunnen dan later geen misverstanden ontstaan door een vage omschrijving. Daarnaast kan een aannemer niet ineens een goedkoop houtsoort gebruikten terwijl u wel betaalt heeft voor een duur houtsoort. Vraag gerust aan de aannemer of catalogusbouwer om het bestek wat specifieker te maken zodat u later altijd een bewijs heeft om op terug te koppelen richting de aannemer. Dit is absoluut een belangrijke tip om mee te nemen tijdens het lezen van bouwtekeningen.