Een bouwkavel uitzoeken

Als u een bouwkabel gaat uitzoeken dan zijn er een aantal zaken die handig zijn om mee te nemen met uw zoektocht. Er zijn zaken waar u goed op moet letten. Deze zaken kunnen later namelijk invloed hebben op uw wooncomfort en woongemak. Daarnaast is het handig om een lijstje te hebben met uw eisen aan een woning. Neem dit lijstje gerust mee en kijk goed of het bouwkavel voldoet aan al uw woonwensen.

De locatie van een bouwkavel

We vergeten vaak hoeveel invloed de locatie van een bouwkavel heeft op uw woongenot. U moet dit puntje van aandacht absoluut niet onderschatten en helaas kan dit wel van invloed zijn op de prijs van die u betaalt. Een mooie locatie kost vaak wat meer dan normaal. Toets uw locatie dan ook kritisch aan een aantal eisen. Kies een locatie voor uw droomhuis niet alleen op basis van uw huidige situatie. Denk ook na over de toekomst. Wonen aan een drukke weg is met twee personen geen probleem. Maar als u een kinderwens heeft dan kan het gevaarlijk zijn om aan een drukke weg te wonen. Dit soort zaken zijn handig om mee rekening te houden.

Woonomgeving van uw bouwkavel

De woonomgeving is absoluut van belang bij de aanschaf van een bouwkavel. Bekijk bijvoorbeeld de woonsituatie waarin de kavel ligt. Ligt het kavel in een rustige woonwijk of in de drukke binnenstad? Dit soort zaken zijn absoluut van invloed op uw woongenot. Een andere vraag waar u naar kan kijken zijn het aantal voorzieningen. Is er een school in de buurt van het bouwkavel? Ligt het bouwkavel in de buurt van een winkelcentrum? Zit u vanaf het bouwkavel snel op de snelweg of moet u best een stuk omrijden? Dit kan van belang zijn voor uw werk. Als het bouwkavel in een woonwijk ligt dan is het slim om te kijken wat de uitstraling is. Is er veel groen of is het allemaal erg kaal? Zijn de huizen dicht op elkaar gebouwd of heeft u alle ruimte om uitgebreid te wonen? Als de huizen dicht op elkaar gebouwd zijn dan is het slim om de buurt te onderzoeken. Zijn er buurtruzies en hoeveel last heb je eigenlijk van de buren?

De ligging van de bouwkavel

De ligging van de bouwkavel is natuurlijk van belang. Let goed op een eventuele zonligging. Kan u het huis bijvoorbeeld volgens de regels bouwen en toch optimaal genieten van de zon in uw achtertuin? Heeft u last van omliggende gebouwen als u in de zon wil zitten? Als uw bouwkavel vrij ligt dan is het ook handig om na te denken over natuurelementen. Heeft u bijvoorbeeld veel last van de wind vanwege de vrije vlakte? Soms kan u dit oplossen met bijvoorbeeld een hoge haag voor extra beschutting. Alleen dit moet wel toegestaan zijn en het kan uw uitzicht belemmeren. Als het kavel aan het water ligt dan is het slim om te informeren wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van het water. Soms bent u hier zelf verantwoordelijk voor en er zijn meestal ook regels voor de bouw van een steiger. Qua ligging is het vaak onmogelijk om het perfecte kavel te vinden. Er zullen altijd eisen zijn die niet uitkomen of bepaalde zaken die niet mogelijk zijn. Een goed ontwerp van uw woning kan hierin toch een verschil maken. Uw woning kan zo ontworpen worden dat het bouwkavel wel voldoet aan uw eisen.

Het formaat van het bouwkavel

Het formaat van het bouwkavel is absoluut van belang. Als u weet wat het formaat is dan weet u ook wat voor een soort woning u kan bouwen. U weet dan zeker of u de ruimte heeft om al uw woonwensen in de woning te verwerken. Wij raden u aan om op zoek te gaan naar een bouwkavel van 400m2. Als u een bouwkavel van dit formaat heeft dan heeft u bijna altijd de ruimte om al uw woonwensen op de kavel te bouwen. Naast het formaat in m2 zijn er nog wat punten waar u op kan letten bij de grootte.

Bekijk bij de woning vooral of de vorm goed is. Sommige mogelijkheden zijn soms niet mogelijk omdat het bouwkavel in een gekke vorm loopt. Is er eigenlijk wel een mogelijkheid om er een mooie woning op te zetten? Dit soort zaken zijn handig om vooraf goed uit te zoeken. Let hierbij goed op de verhouding tussen de breedte en de lengte van het bouwkavel. Een te smalle kavel kan soms een probleem vormen bij de bouw van een woning, Let ook op de verhouding tussen de tuin en de woning. Heeft u na de bouw nog wel ruimte over voor een tuin? Vaak zijn hier ook regels over binnen de gemeente. Bijvoorbeeld dat uw tuin uit 2/3 van het perceel moet bestaan. Kijk eventueel ook goed naar de toekomst. Zijn er nog mogelijkheden om uw droomhuis verder uit te bouwen? Hou ook meteen rekening met alle eisen in het bestemmingsplan. Als u bijvoorbeeld verplicht wordt om zelf parkeerplaatsen op het perceel te realiseren dan is het handig om te kijken of dit mogelijk is.

Een bouwkavel kopen

Als u een bouwkavel heeft uitgezocht dan kan u overgaan op de aankoop van het kavel. Meestal moet u uzelf inschrijven op een kavel en wordt er gekeken of er meerdere geïnteresseerde zijn. Het kan zijn dat er geloot wordt als er meerdere mensen geïnteresseerd zijn. Als er geen loting of inschrijving is dan gaat u direct het verkoopgesprek aan met de makelaar of eigenaar. Soms kan er nog onderhandeld worden over de prijs, maar meestal ligt deze vast. Bij een akkoord kan u eventueel een optieovereenkomst ondertekenen. U bent dan nog niet definitief eigenaar, maar u reserveert het kavel voor een bepaalde periode. U heeft dan de tijd om uit te zoeken of uw plannen haalbaar zijn. U kan eventueel kijken of een vergunningsaanvraag er wel door komt. Voor deze periode betaalt u wel een vergoeding. Als alles akkoord is tekent u definitief de koopovereenkomst en bent u eigenaar van een bouwkavel.