Een bouwbudget verdelen

U weet dankzij de bank precies wat u kan lenen. Het is alleen nu nog de vraag hoe u dit bedrag het beste kan besteden. U heeft in uw oriënterende fase ook een ontwerp uitgekozen. Op basis van dit ontwerp is een offerte gemaakt. U weet precies welke kostenposten er zijn. Het is nu aan u om het bouwbudget over deze kosten te verdelen. U kan tijdens het verdelen van het bouwbudget erachter komen dat u misschien budget tekort komt. Het kan dan slim zijn om in deze fase bepaalde wensen bij te stellen. Informeer gerust bij de aannemer wat u kan besparen door bepaalde wensen te laten vallen. Daarnaast is het handig dat u altijd wat budget overhoud voor als bepaalde kosten duurder uitvallen. Vooral als uw aannemer met stelposten werkt is het handig om hiermee rekening te houden.

Wilt u op het laatste moment iets wijzigen? Hou er rekening mee dat dit extra geld kan gaan kosten. Kijk dus goed uit of u echt iets wil wijzigen. Als u dit graag wilt dan kan u dit het beste nog in de ontwerpfase doen. In de ontwerpfase bent u het voordeligste uit. Het is belangrijk om uw bouwbudget goed te bewaken. U voorkomt zo financiële problemen waardoor misschien uw woning niet eens afgebouwd kan worden. Helaas gaat bijna iedereen over zijn bouwbudget heen vanwege onvoorziene kosten. Hou er met uw bouwbudget dus rekening mee dat u er overheen gaat en hou hiervoor een spaarpotje over. De bouw van een huis valt bijna altijd hoger uit dan gepland.

Sommige kosten kan u gewoon declareren bij uw financiering. Maar er zijn ook kosten die u met uw eigen spaargeld moet betalen. De bank financiert tegenwoordig nooit meer nieuwe meubels en zelfs geen nieuwe vloer in huis. Toch hoort dit wel bij uw woning en heeft u deze spullen nodig om in de woning te trekken. Helaas kan u vaak ook niet de financieringskosten meenemen in de hypotheek. Steeds meer banken vragen om dit met eigen middelen te betalen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden als u een bouwbudget verdeeld.

Soms bouwt u niet alleen een nieuwe woning en heeft u te maken met collectief opdrachtgeverschap. U bouwt dan samen met anderen een nieuwe woning. Het voordeel is dat u vaak in de kosten kan besparen. U kan bepaalde kosten namelijk onder elkaar verdelen. Denk aan de kosten voor grond, ontwerp, fundering, bouwbegeleiding en de directe bouwkosten. Daarnaast kan u vaak een korting bedingen bij de aannemer of catalogusbouwer als u twee woningen in één keer laat bouwen. Aan de andere kant zijn er ook weer extra kosten die alleen voorkomen bij een collectief opdrachtgeverschap. Bijvoorbeeld extra notariskosten omdat u een stichting voor de bouw en het onderhoud moet oprichten. Eventueel heeft u een onafhankelijk projectleider nodig en moet u rekening houden met extra administratiekosten.