De overdracht van het bouwkavel

In de koopovereenkomst staan een aantal zaken nauwkeurig omschreven. Bijvoorbeeld aan welke kwalificaties de grond voldoet. Voordat de overdracht definitief kan plaatsvinden moeten er nog een hoop zaken geregeld worden. Denk aan de financiering en de bouwvergunning. Het is slim om de definitieve overdracht pas vlak voor het begin van de bouw te doen. Tot die tijd betaalt u namelijk nog geen hypotheek. Het is het slimste om de dag na de overdracht al te beginnen met bouwen.

De overdracht van het bouwkavel vind plaats bij de notaris. Samen met de notaris controleert u of alle stukken aanwezig zijn en of beide partijen aan alle voorwaarden voldaan hebben. Bij de notaris moeten alle stukken ook vooraf aangeleverd worden. Denk aan de bouwvergunning, situatie tekening, hypotheekakte, schone bodemverklaring en een uittreksel van het bestemmingsplan. Op de dag van de overdracht gaat u de definitieve koopovereenkomst doorlezen. De koopovereenkomst die u bij de makelaar heeft getekend is eigenlijk een tijdelijke overeenkomst. De notaris zal alle punten doornemen en u moet aangeven of u hiermee akkoord gaat. Dit doet u met een paraaf op iedere bladzijde. Op de laatste bladzijde mogen beide partijen hun handtekening zetten en nu is de koop definitief rond.

Naast de definitieve koopovereenkomst wordt bij de notaris ook meteen de definitieve hypotheekakte getekend. De koop is nu pas officieel en alles is bij de notaris geregeld. Vanaf het moment dat de overdracht heeft plaatsgevonden mag u officieel gaan beginnen met de bouw van uw droomhuis. U kan direct aan de slag om de fundering aan te brengen na het ondertekenen van de papieren.