Het budget bepalen van uw nieuwe woning
Als u bezig bent met de oriëntatie voor het bouwen van een eigen woning dan is er één onderdeel ontzettend belangrijk. Het is voor uw idee en oriëntatie van belang dat u weet hoeveel budget u beschikbaar heeft voor het bouwen van een droomhuis. Informeer vooraf bij verschillende hypotheekverstrekkers wat uw mogelijkheden zijn om een woning te laten bouwen. Als u een idee heeft van uw budget dan kan u gaan puzzelen met de mogelijkheden. Als u een groot kavel gezien heeft dan kost dit vaak een hoop geld. Automatisch wordt dan een groot deel van uw budget opgeslokt. U heeft zo minder geld over om een woning te bouwen. Terwijl uw woning misschien nog wel belangrijker is dan een stuk grond.
Dit soort afwegingen zijn belangrijk om over na te denken bij de bouw van een huis. Wilt u graag een mooi stuk grond of vindt u een exclusieve woning veel belangrijker? Als u graag een exclusieve woning wilt dan is het slimmer om goedkopere bouwgrond aan te schaffen en meer geld in uw woning te stoppen. U kan bijvoorbeeld genoegen nemen met een kleiner perceel of met een andere regio waar de grond goedkoper is. Het is voor uzelf belangrijk om het budget goed te verdelen. Maak bijvoorbeeld een potje voor de grond en de ontwerp-bouwkosten voor uw woning. Op basis van uw potje kan een architect ook een ontwerp maken. Een ontwerp dat haalbaar is binnen uw budget.
Uw woonwensen
Als u bepaalde woonwensen op papier gaat zetten, dan is het alvast slim om een idee te krijgen van uw budget. U weet dan wat haalbaar is en wat niet haalbaar is. Welke woonwensen moeten echt in uw huis gebouwd worden en welke wensen zouden eventueel later nog wel toegevoegd kunnen worden? Als bijvoorbeeld de ruimte er is voor een 2e badkamer dan betekent het niet dat u deze meteen hoeft aan te leggen. U kan dit ook op een later moment doen. Dit soort afwegingen zijn belangrijk om te maken bij het bepalen van uw budget. Soms moet u op bepaalde punten tot een compromis komen om toch uw droomhuis te bouwen. Het kan soms ook dat er een alternatief is voor uw woonwensen waardoor u goedkoper uit bent. Een aannemer kan u hierover adviseren als u alle woonwensen gaan bespreken.
Een mooie besparing is bijvoorbeeld een cataloguswoning. U bent dan goedkoper uit dan bij het inhuren van een toparchitect. Dit soort besparingen zorgen meestal niet voor kwaliteitsverlies, maar besparen wel een hoop geld op uw budget. Een andere besparing is door een deel van de verbouwing zelf te doen. U kan bijvoorbeeld een aannemer uw nieuwe badkamer laten plaatsen, maar u kan het ook zelf doen. Of wat dacht u van de nieuwe vloer? Een nieuwe vloer kan u ook eenvoudig zelf leggen. Dit scheelt wel weer in de kosten. Het kost alleen wat meer van uw eigen tijd. Nog een besparingspost is het gebruik van merken. Wilt u een Bruynzeel badkamer of kiest u toch voor een onbekend merk? Dit kan u al snel honderden euro’s schelen. U kan zo toch al uw woonwensen uitvoeren met het budget dat u beschikbaar heeft voor de bouw van uw droomhuis.
De verschillende bouwsystemen
Er zijn verschillende bouwsystemen waarbij er al een verdeling is van de kosten. De verdeling wordt meestal gemaakt tussen materiaal en arbeid. In de traditionele bouw gaat bijvoorbeeld 50% van de bouwsom naar arbeidsloon. 40% van de bouwsom gaat naar het materiaal. Er zijn ook bouwsystemen waarbij slechts 30% aan arbeid wordt besteed en 60% aan materiaal. Het bouwsysteem dat gebruikt wordt bij de bouw van uw woning kan bepalend zijn voor de uiteindelijke bouwsom.
Bij prefab bouwen wordt bijvoorbeeld minder geld uitgegeven aan arbeid. U kan hier fors op besparen met het budget dat u in gedachten had. U ziet dat in alle bouwsystemen nog 10% gereserveerd is. Dit bedrag wordt apart gehouden voor onverwachte kosten tijdens de bouw van uw woning. Bijvoorbeeld materialen die ineens duurder uitvallen. Of een vertraging in de bouw door slecht weer. Een groot deel van de kosten zijn vaak voor risico van de bouwer. Dit betekent dat u opdraait voor de kosten voor het duurder uitvallen van materialen. Het is verstandig om dit soort kosten in uw bouwbudget mee te nemen.
Kosten en baten
Bij elke beslissing moet u nadenken of het binnen uw budget gaat passen. Soms kan niet alles in één keer uitgevoerd worden. U moet dan overwegen om de aanpassing of verbouwing achteraf te doen. Door dit soort keuzes te maken kan u binnen uw budget blijven of geld op de bouw besparen. Stel u wilt later een grotere woning dan kan het wel al slim zijn om alvast de fundering aan te leggen voor de toekomstige uitbouw. U bent dan later goedkoper uit omdat de fundering er al ligt. De bouwvakkers zijn toch bezig waardoor u in verhouding niet veel geld kwijt bent voor een extra fundering. Terwijl u er later wel de volle pond voor betaalt als u de fundering achteraf laat plaatsen.
Het is ook slim om alle kosten en baten eens naast elkaar te leggen bij de bouw van een woning. Wat kost bijvoorbeeld een bepaalde woonwens? Wat levert deze woonwens u eigenlijk op? Een wijnkelder is leuk, maar kost al snel een hoop geld. Heeft u echt die wijnkelder direct nodig? U kan altijd later nog een kelder aanbrengen. Een andere extra kostenpost is bijvoorbeeld het aanbrengen van een kruipruimte onder een garage. Bent u van plan om ooit in de toekomst een slaapkamer met badkamer in de garage te maken? Dan is een kruipruimte helemaal geen slecht idee. U kan dan de leidingen wegwerken in de kruipruimte. Alleen als u helemaal geen plannen heeft voor de garage dan zijn dit overbodige kosten. U kan flink besparen door geen kruipruimte onder de garage aan te brengen. U bent tenslotte alleen van plan om eventueel uw auto te parkeren in de garage. Dit soort zaken zijn belangrijk om op een rij te zetten bij het bepalen van uw bouwbudget.