Bouwsystemen
Uw nieuwe casco woning kan op verschillende manieren gebouwd worden. Er kunnen verschillende bouwmethodes worden toegepast en er kan gebruik gemaakt worden van verschillende materialen. Het gekozen bouwsysteem is absoluut van belang voor de vorm van de woning. U moet dus zelf een keuze gaan maken uit de verschillende bouwsystemen en materialen om een woning te bouwen. Het gebeurt regelmatig dat verschillende bouwsystemen met elkaar gecombineerd worden om één woning te bouwen.
De fundering van uw nieuwe woning
Voordat uw casco woning gebouwd kan worden moet er eerst een fundering geplaatst worden op uw bouwkavel. Dit is de draagconstructie die ervoor zorgt dat uw woning niet verzakt en op zijn plek blijft staan. De fundering draagt ook het gewicht van uw woning en zorgt ervoor dat deze niet als een kaartendoos omvalt. Er zijn verschillende soorten funderingen die u kan plaatsen op uw bouwkavel. De fundering die u nodig heeft wordt vaak bepaalt door bijvoorbeeld het gewicht, bouwstijl, bodem van de bouwgrond etc. Soms moet vanwege een bepaalde ondergrond de fundering dieper in de bodem aangebracht worden. De aannemer kan u eventueel adviseren over het soort fundering die u nodig heeft. Vaak kan de aannemer ook de fundering voor u plaatsen. Meestal wordt hier een vaste prijs voor gerekend. U moet dit wel laten opnemen in de overeenkomst want bij de meeste casco woningen is de fundering niet inbegrepen.
Type funderingen
Er zijn een aantal verschillende type funderingen die u kan aanschaffen. Het is afhankelijk van het grondtype welke u het beste kan gebruiken. U kan kiezen uit: staal, grondverbetering of palen. Een fundering op staal wordt meestal gebruikt bij een draagkrachtige grond. Dit type fundering wordt in de bouwwereld ook wel een strokenfundering genoemd. Bij deze fundering wordt er niet geheid in tegenstelling wat u zou verwachten bij de naam. Dit type fundering wordt staal vastgemaakt aan beton op een zandgrond op zo’n 60 a 80 cm diepte. Vanwege de diepte blijft de fundering vorstvrij. Een andere oplossing is grondverbetering bij een draagkrachtige grond van 100-200cm. Hierbij wordt het niet draagkrachtige deel afgegraven en wordt dit stuk grond aangevuld met 100 cm zand. Vervolgens wordt er een fundering op staal aangebracht. De laatste fundering is op palen. Hierbij zit de draagkrachtige grond pas op 200 cm diepte. Bij deze constructie worden er palen in de grond geslagen om de woning op te bouwen. Bij deze methode worden de palen door te heien aangebracht in de grond. Dit kunnen zowel houten als stalen palen zijn. In het grootste deel van het land is het noodzakelijk om te heien en een woning op palen te bouwen. Dit komt doordat onze bodem onvoldoende draagkracht heeft voor een woning.
Prefab elementen
Verschillende bouwsystemen maken tegenwoordig gebruik van prefab elementen om een woning te bouwen. Dit zijn elementen die al vooraf in de fabriek gemaakt zijn. De woning hoeft zo niet volledig op de bouwplaats gebouwd te worden. Op de bouwplaats zelf is het alleen nog nodig om de elementen in elkaar te zetten. Dit bespaart tijd en geld bij de bouw van uw woning. Daarnaast ligt de bouw niet zo snel stil door slecht weer. De binnen gevels worden bij prefab meestal gemaakt met een houtskeletbouw die al in de fabriek gefabriceerd is. Daarnaast worden de vloer en dakelementen in de fabriek gemaakt van bijvoorbeeld beton. Het is zelfs mogelijk om direct een kelder uit beton te laten gieten en meteen onder de woning te plaatsen. De kelder wordt dan in één stuk naar de bouwplaats gebracht en onder de woning geschoven. Prefab heeft nauwelijks invloed op het uiterlijk of de kwaliteit van uw woning. Het bespaart enkel geld en tijd en dit is de reden dat verschillende mensen voor prefab kiezen. Soms gebruikt een aannemer slechts een paar prefab elementen, maar u kan ook een complete woning casco laten bouwen met prefab elementen. Alles wordt in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. U bent zo niet meer afhankelijk van droogtijd en weersomstandigheden op de bouwplaats.
Afwerking van de gevel
Afhankelijk van het soort casco dat u laat bouwen wordt er een bepaalde methode uitgekozen om uw gevel af te werken. Als u bijvoorbeeld kiest voor houtskeletbouw dan kan deze woning hetzelfde worden afgewerkt als een doorsnede Nederlandse woning. De woning kan worden afgewerkt met bakstenen net als een normale woning. Soms kan u bakstenen combineren met trespa of hout. Een alternatief is uw woning te voorzien van pleisterwerk. In Nederland komt dit niet vaak voor en dit maakt het een mooi alternatief voor de standaard woningen. Desgewenst kan u het stucwerk direct voorzien van een kleur vanuit de aannemer.
Houtskeletbouw
Als u kiest voor houtskeletbouw dan wordt in de casco woning hout verwerkt. Tussen het houten skelet wordt direct isolatiemateriaal aangebracht. Uit ervaring blijkt dat houtskeletbouw vaak energiezuiniger is dan reguliere bouw. De verdiepingsvloeren zijn meestal ook van hout, maar kunnen vaak in overleg ook van beton gemaakt worden. De meeste woningen worden met prefab bouwelementen gemaakt. Dit gebeurt niet alleen met de vloeren en de muren, maar ook met het dak. De elementen worden kant-en-klaar op de bouwplaats afgeleverd. Op de bouwplaats worden de elementen in elkaar gezet en gemonteerd. Vaak zijn de wanden al compleet voorzien van isolatie en kozijnen. Doordat alles al in de fabriek is uitgevoerd bespaart u veel tijd en geld bij de bouw van uw woning.
De meeste producenten werken met ecologisch geproduceerd hout uit Scandinavië of Canada. Deze gebieden hebben een naam hoog te houden op het gebied van duurzaam geproduceerd hout. Op de materialen zit ook een FSC keurmerk zodat u zeker weet dat ze ecologisch verantwoord gekapt zijn.
Voordelen van houtskeletbouw
Het grote voordeel aan houtskeletbouw is dat er veel mogelijkheden zijn qua ontwerp. Houtskeletbouw heeft ook een zeer korte bouwtijd waardoor de woning al binnen 10 tot 12 weken opgeleverd kan worden. Binnen enkele dagen is de woning vaak al wind en waterdicht. Dit verkleint de kans op vertraging bij slecht weer. Nog een voordeel is dat er minder vocht gebruikt wordt zoals bij cement. De woning hoeft dus niet nog maanden drooggestookt te worden. De isolatie van uw woning is ook nog eens beter dan bij de traditionele bouw. Dit merkt uiteraard in uw energierekening. Vaak wordt er gedacht dat u veel meer onderhoud heeft omdat het hout is. Dit is absoluut niet waar het skelet zit helemaal ingepakt en de woning heeft dus hetzelfde onderhoud als bij de traditionele bouwmethode. Alleen als u ook de buitengevel van hout maakt heeft u extra onderhoud. U kan er ook gewoon voor kiezen om de buitengevel af te werken met bakstenen. Dit behoort gewoon tot de mogelijkheden met houtskeletbouw. De brandveiligheid is ook gewoon gelijkwaardig met een traditioneel huis. Dit komt doordat de woning met brandwerende materialen behandeld wordt.
Montagebouw
Bij montagebouw wordt bijna de volledige woning in de fabriek gefabriceerd. Alle elementen worden vanuit de fabriek met grote vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht. Op de bouwplaats worden ze eenvoudig en snel in elkaar gezet. Het monteren van de casco woning vanuit de fabriek is wel een specialistisch klusje. Het dient te gebeuren volgens een speciale volgorde. Als er eventueel betonnen onderdelen worden gebruikt dan worden deze meestal aan elkaar gelast. In de betonelementen zitten ijzeren strips die aan elkaar gelast kunnen worden. In de dragende wanden zijn ook al alle leidingen etc. aangebracht. De wandcontactdozen zitten zelfs al in de muren als deze naar de bouwplaats gebracht wordt.
De verschillende onderdelen van de woning zijn helemaal op maat gemaakt en op elkaar afgestemd. Samen vormen ze één geheel en één huis. Later ziet u er helemaal niets meer van dat uw woning uit verschillende elementen opgebouwd is. De woning wordt eventueel ook voorzien van gevelafwerking. Denk hierbij aan het aanbrengen van bakstenen gevel of stucwerk. De elementen zijn ook al vanuit de fabriek voorzien van isolatie. De meeste woningen zijn zelfs beter geïsoleerd vergeleken met de traditionele bouw.
Voordelen montagebouw
Sommige systemen worden met montagebouw zelfs in de fabriek al afgewerkt. De buitenmuren zijn dan al voorzien van metselwerk of een houten afwerking afhankelijk van wat de klant graag wilt. Dankzij deze methode heeft montagebouw een voorsprong op traditionele bouw. U kan zeer snel een casco woning laten bouwen. Uw woning is ook snel wind en waterdicht. Dit is een pluspunt want dit betekend dat u geen vertraging oploopt door onwerkbaar weer. De bouwkosten zijn ook nog eens lager vergeleken met traditionele bouw. Eventueel kan u houtskeletbouw met montagebouw combineren met beton. Het skelet wordt bijvoorbeeld in de fabriek gemaakt van hout en de vloeren van beton. Een voordeel hiervan is dat uw woning geluidsisolerend wordt gemaakt dankzij deze combinatie. Eventueel kan u kiezen voor cellenbeton in plaats van gewoon beton. Als u kiest voor cellenbeton in combinatie met houtskeletbouw dan heeft u vaak een minder zware fundering nodig. Uw woning zal lichter zijn en dit bespaart weer flink in de kosten voor het plaatsen van uw woning. Bovendien is het eenvoudiger om met cellenbeton te werken. Uw woning zal dus sneller klaar zijn dan met gewoon beton.