Bouwstijlen
Heeft u al verschillende woonwensen op een rijtje gezet? Dan wordt het nu tijd om na te gaan denken over de bouwstijl van uw droomhuis. Het is belangrijk dat een bepaalde bouwstijl aansluit bij uw wensen. Er zijn verschillende manieren om de bouwstijl van uw droomhuis het beste te omschrijven. Wij hebben ze op een rijtje gezet zodat u een idee hebt hoe u aan de architect of aannemer duidelijk kan maken wat de bouwstijl van uw woning mag worden.
Type woning
Als eerste gaat u bepalen welk type woning u wil gaan bouwen. Waarschijnlijk zal een rijtjeshuis afvallen tenzij u het bouwproject samen met anderen gaat doen. U kan bijvoorbeeld gaan kiezen uit een villa, landhuis, bungalow of herenhuis. Naast het type woning bepaalt u de stijl. U kan een bungalow bijvoorbeeld bouwen in de stijl van een chalet. Een landhuis kan weer in de stijl van een boerderij gebouwd worden. Zo kunt u maar doorgaan om uw ideale woning te omschrijven aan de aannemer. Daarnaast kan u bepalen in welke tijd de woning gebouwd mag worden qua bouwstijl. Bijvoorbeeld een typische jaren 30 of Renaissance woning of juist heel modern. Dit kan overigens een Nederlandse jaren 30 woning zijn of een Spaanse jaren 30 woning. Hier zit best een verschil tussen qua uitstraling. Probeer dit dus voor uzelf en de aannemer duidelijk op papier te zetten.
Kavel
De meeste woonwensen zijn eigenlijk in elke bouwstijl wel vorm te geven. Een bungalow wordt bijvoorbeeld iets groter gebouwd of er wordt een semi-bungalow van gemaakt. Soms heeft u echt zulke specifieke wensen dat er slechts één bouwstijl bij past. Bijvoorbeeld als u meerdere verdiepingen in een huis wil hebben. U komt dan niet zo snel uit bij een bungalow. Dit is een bouwstijl die u kan wegstrepen bij de zoektocht naar de juiste bouwstijl. Naast bepaalde wensen kan ook de keuze voor een bouwkavel meespelen. Voor een bungalow is meestal een extra groot kavel nodig omdat bijna alles op de begaande grond wordt gebouwd. Dit zijn zaken om rekening mee te houden. Vooral als u nog wel een aardige tuin wilt overhouden. Soms is ook de voorwaarden van de gemeente bepalend voor de bouwstijl die u uitzoekt. Het kan voorkomen dat de gemeente eisen stelt aan de bouwstijl. Sommige gemeentes willen bijvoorbeeld geen bungalow binnen hun gemeente. Dit is dan een bouwstijl die direct voor u afvalt. U moet dan misschien minimaal een woning met twee verdiepingen bouwen en de woning moet bijvoorbeeld voorzien zijn van een schuin dak.
Meerdere bouwstijlen?
Het kan voorkomen dat u meerdere bouwstijlen leuk vind. U vind bijvoorbeeld bepaalde elementen van een jaren 30 woning geweldig, maar een jaren 60 woning heeft ook wel iets. U kan deze elementen opschrijven en een architect kan deze eventueel voor u combineren. U krijgt zo echt een unieke woning die u niet snel ergens anders tegenkomt.
In de beginfase heeft u eigenlijk al nagedacht over het uiterlijk van de woning. Bij het bepalen van de bouwstijl gaat u deze ideeën concreet maken. U mag gerust voor de architect gebruik maken van foto’s of brochures om te laten zien wat u mooi vind. U kan ook uitleggen wat u precies zo mooi vind aan een bepaalde woning. Misschien zijn het slechts elementen die u graag terug wilt zien in uw nieuwe woning.
Tot slot
De meeste individuele woningen die volgens het zelfbouw principe gebouwd worden zijn vrijstaand. Heel soms komen er wel geschakelde woningen voor of een twee onder een kapwoning. Wanneer u samen met iemand anders een stuk grond koopt gaat u een collectief opdrachtgeverschap aan. U moet dan in overleg met anderen de bouwstijl van uw woning gaan bepalen. U heeft een ruime keuze uit verschillende woningen om te bouwen op uw gezamenlijke bouwkavel. Als het kavel echt groot genoeg is dan zijn zelfs twee vrijstaande woningen een optie. Het is dan wel zo leuk als de woningen in dezelfde stijl zijn, maar u kan ook besluiten om ieder een eigen stijl te nemen. Dit is wel afhankelijk van de gemeente want soms wil deze wel dat de woningen gelijkwaardig aan elkaar zijn.