Het bestemmingsplan
Als u bouwgrond gaat kopen dan zit hier vanuit de gemeente al een bestemmingsplan op. Het is belangrijk om vooraf te informeren naar het bestemmingsplan op de bouwgrond. Het is een handige tip om eigenlijk alleen grond te kopen met de bestemming wonen. Als de bestemming anders is dan kan het ontzettend lastig zijn om dit te veranderen. Vaak vergt dit een langdurige periode waarbij er geen garantie is op een goedkeuring.
Bijna alle stukken bouwgrond in Nederland zijn voorzien van een bestemming. De kans dat er dus nog geen bestemming is klein. In Nederland hebben we vaak een industriële, agrarische of woonbestemming. De gemeente heeft dit in overleg tijdens een gemeenteraad vastgesteld en vastgelegd. De uitkomst van het overleg is bindend voor zowel de burger als de overheid.
Informeer naar het bestemmingsplan
Als u een bouwvergunning aanvraagt voor het bouwen van uw droomhuis dan wordt er als eerste gekeken naar het bestemmingsplan. Als het bestemmingsplan bijvoorbeeld industrieel is dan wordt uw vergunning meteen afgewezen. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een stuk grond altijd te informeren naar het bestemmingsplan. Vraag het plan eventueel op en bestudeerd dit grondig voordat u op de aanschaf overgaat. U kan het bestemmingsplan eventueel opvragen in het gemeentehuis en soms ook in bibliotheken. Het bestemmingsplan is meestal alleen zichtbaar in bibliotheken bij grote nieuwbouwprojecten. Sommige gemeentes hebben zelfs een digitaal bestemmingsplan op hun website staan.
Bouwschriften
Als een stuk bouwgrond een woonbestemming heeft dan zijn er ook nog bouwschriften opgenomen. U kan ook zien of er afspraken zijn om voorzieningen zoals een school of flatgebouw zijn ingepland in de omgeving van uw bouwgrond. Helaas zijn de afspraken die hierin staan nooit helemaal zeker. Het kan voorkomen dat er wel een school gepland is, maar het nog jaren duurt voordat deze werkelijk komt. Heel soms wordt ook het hele plan afgeschaft en besluit een gemeente om er toch geen voorzieningen te bouwen. In een nieuwbouwgebied kan een bestemmingsplan dus nog onzeker zijn. Het is slim om dan te kijken welke voorzieningen er op dit moment al zijn. Deze voorzieningen zijn in ieder geval al zeker voordat het nieuwe bestemmingsplan wordt uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld welke wegen er richting uw werk gaan. Of er een school, dokter, tandarts etc. in de buurt van uw woning is. Hoe zit het met winkels als u bijvoorbeeld boodschappen wil gaan doen? Dit soort zaken zijn allemaal bepalend en liggen vast in het bestemmingsplan. Het is wel zo prettig om op de hoogte te zijn voordat u een woning bouwt op een bouwkavel.
Afwijzing bestemmingsplan
Als uw bouwplan in strijdt is met het bestemmingsplan dan wordt uw bouwvergunning afgewezen. Bijvoorbeeld omdat u een woning wilt bouwen in een industrieel gebied. Soms kan er wel een vrijstelling worden verleend voor het bestemmingsplan. De wet maakt dit mogelijk via een vrijstellingsprocedure. Uiteraard zitten hier wel weer extra kosten aan verbonden. Het is dus gewoon eenvoudiger om meteen een stuk bouwgrond te kopen met een woonbestemming.
Bouwgrond kopen met ontbindende voorwaarden
De verkoper van het stuk bouwgrond heeft aangegeven dat hij al geïnformeerd heeft bij de gemeente dat een vrijstelling geen probleem is. Soms geeft ook een makelaar dit aan bij de verkoop van een stuk bouwgrond. Toch kan het onzeker zijn om zo’n stuk grond te kopen. Als blijkt dat u geen vrijstelling krijgt dan zit u met een stuk grond waar u niets mee kan. Het is gelukkig mogelijk om de vrijstelling op te nemen in de ontbindende voorwaarden. Als blijkt dat u geen vrijstelling krijgt dan kan u eventueel van de koop afzien. U kan dan de koopovereenkomst ontbinden en u bent geen eigenaar meer van het bouwkavel.