Prefab aanleunwoning

aanleunwoningAls één van je ouders slechter te been wordt of je partner dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk voor iemand blijven zorgen. Vooral gezien thuiszorg met de huidige regering steeds belangrijker wordt. Het wordt steeds lastiger om in een verzorgingstehuis te gaan wonen. Toch wil je eigenlijk niet verhuizen en wel de zorg bieden voor je partner of familieleden. Een oplossing om je woning uit te breiden en niet te gaan verhuizen is een prefab aanleunwoning. Deze woning kan rechtstreeks aan je eigen woning worden gebouwd. Eventueel kan het ook vrijstaand in bijvoorbeeld de achtertuin als je hier voldoende ruimte voor hebt.

Vergunning vrij een prefab aanleunwoning bouwen

Vroeger was het qua vergunning bijna ondenkbaar om een extra woonruimte te bouwen. Ondanks dat de woonruimte bedoeld is voor de zorg van ouderen of een zieke partner is het vaak niet toegestaan. In 2014 is deze wet veranderd doordat er veel meer gerekend wordt op mantelzorg en thuiszorg. Sinds deze wetwijziging is het in heel veel gemeentes toegestaan om vergunning vrij een prefab aanleunwoning te bouwen. Natuurlijk is het wel belangrijk om dit even na te vragen bij je eigen gemeente. Maar als de bouw als doel heeft om iemand die hulpbehoevend in zijn of haar eigen huis te laten wonen dan is het vaak mogelijk om gebruik te maken van de versoepelde regeling.

Prefab aanleunwoning afwerken

Iedereen weet dat een prefab aanleunwoning helemaal kant en klaar is. Maar vaak wordt er gedacht dat de uitstraling ook heel sober en kant en klaar is. Dit is absoluut niet waar want je hebt zelf inspraak in de architectuur. Soms wilde de gemeente zich hier wel mee bemoeien, maar tegenwoordig zijn deze regels ook wat soepeler. Zo is er in sommige gemeentes bijvoorbeeld een puntdak toegestaan en is een plat dak niet meer verplicht. Daarnaast mag je zelf de uitstraling bepalen van de stenen, maar ook de kozijnen en indeling. Alles wordt vervolgens helemaal kant en klaar in de fabriek gemaakt om vervolgens op je eigen terrein te plaatsen. Door alles in een fabriek kant en klaar te maken bespaar je tijd en ben je niet afhankelijk van het weer. De bouw loopt hierdoor geen vertraging op en de kosten zijn een stuk lager.

Prijzen prefab aanleunwoning

Natuurlijk wil je weten waar je aan toe bent als je een prefab aanleunwoning gaat bouwen. Een precieze prijs kunnen we natuurlijk niet geven want hiervoor is het belangrijk om goed te kijken naar je wensen. Wil je bijvoorbeeld een aangebouwde badkamer? Hoeveel kozijnen wil je en wat voor een kozijnen? Dit soort dingen zijn allemaal van belang voor de kosten en natuurlijk ook het formaat van je aanleunwoning. Maar wat ben je dan ongeveer kwijt voor een aanleunwoning? Je moet rekenen op ongeveer € 50.000 voor een aanbouw aanleunwoning. Dit is wel een vanaf prijs en heel erg afhankelijk van je wensen en het formaat woning. De kosten zijn veel lager dan een compleet nieuwe woning bouwen of verhuizen naar een veel grotere woning.